Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΕΙΛΕΣ VS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 


Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις “απειλές” και τις “συμβουλές” κατά το μεγάλωμα ενός παιδιού !

Αντί να τρομοκρατούμε τα παιδιά με αρνητικές αόριστες απειλές (με στόχο την άμεση συμμόρφωση), είναι προτιμότερο να τους υπενθυμίζουμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που θα έχει μία συμπεριφορά, ώστε να καταφέρουν να δουν μόνα τους μία πιο γενική εικόνα.

Οι απειλές, σε κανένα επίπεδο και με κανένα τρόπο, δεν διδάσκουν στο παιδί απολύτως τίποτα. Οι προειδοποιήσεις αντίθετα, στοχεύουν στο να μάθει το παιδί να προσέχει τα αποτελέσματα των προσωπικών του επιλογών.
Μπορεί να υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα παιδιά υπακούν σε οδηγίες, χάρη στις απειλές, και τελικά πολλοί γονείς τις επιλέγουμε σε διάφορες περιπτώσεις. Όμως αυτές ακριβώς οι απειλές είναι που τελικά “πεισμώνουν” το παιδί, (είναι η βασική αιτία γιατί το παιδί μας γίνεται πεισματάρικο).

Τελικά οι απειλές λειτουργούν ενάντια στην επιθυμητή υπακοή του παιδιού. Δεν έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Ίσως να λειτουργούν πρόσκαιρα, όταν τίποτε άλλο δεν λειτουργεί, μα αυτό δε θα κρατήσει για πολύ.

Και τι γίνεται στην περίπτωση που τίποτα άλλο δεν λειτουργεί ; Τι γίνεται όταν οι αρνητικές επιπτώσεις δεν δείχνουν να το πειράζουν και πολύ ; Ως γονείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το παιδί μας, τι το ενοχλεί και τι όχι, τι θα στεναχωρηθεί εάν χάσει και τι όχι, οπότε εμείς θα σκεφτούμε και θα ορίσουμε τις προειδοποιήσεις μας ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ


 

Στην εικόνα μας σήμερα βλέπουμε το πώς να τοποθετήσουμε – «κεντράρουμε» σωστά το νεογέννητο στο στήθος !

Η σωστή τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος είναι πολύ σημαντική από την πρώτη ημέρα ζωής για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και να επιτύχουμε καλή παραγωγή γάλακτος και εγκατάσταση του θηλασμού.

Ευθυγραμμίστε τη θηλή στο συγκεκριμένο σημείο - στόχο και περιμένετε να ανοίξει το βρέφος καλά το στοματάκι του. Με τη θηλή σας στη μύτη του μωρού, βρίσκεστε ακριβώς στη κατάλληλη θέση έτσι ώστε όταν αυτό ανοίξει διάπλατα το στόμα του να το φέρετε με μία γρήγορη κίνηση στο στήθος.

Τοποθετείστε το χέρι σας στο σώμα του μωρού. Το κρατάμε από το πίσω μέρος του κεφαλιού ή από τον αυχένα υποστηρικτικά και χαλαρά στη θέση ανάστροφου λίκνου . Ο στόχος μας είναι το βρέφος να βάλει βαθιά στο στόμα του τη θηλή και ένα μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω (τη σκούρη περιοχή γύρω από τη θηλή).

Αν το χέρι σας κρατάει πιεστικά το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού και το πιέζει νωρίς προς το στήθος, θα το αποτρέψει από το να ανοίξει ευρέως το στόμα του και να πιάσει μεγάλο μέρος του στήθους.

Ο θηλασμός δεν είναι μία διαδικασία που η μητέρα εφαρμόζει μόνη της. Το ίδιο το βρέφος συμμετέχει ενεργά και έχει το πρώτο και κύριο ρόλο. Αφήστε το να βρει το δρόμο του όλα θα είναι πιο εύκολα και για τους δυο σας !


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

  1. Επίπεδες και εισέχουσες θηλές Η μορφή της θηλής μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό τις πρώτες μέρες. Στην πορεί...