Σύγχρονη Παιδιατρική για Υγιή και Έξυπνα Παιδιά ! Παιδιατρικό Ιατρείο στο Βόλο - Κουμουνδούρου 35 με Ερμού - Τηλ 2421 1 10094 και 6948 307 235 - Παράρτημα Ζαγοράς : Τρίτη πρωί και Τετάρτη απόγευμα στη Ζαγορά Πηλίου - Facebook Ιατρείου : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/
Πέμπτη 5 Μαΐου 2022
ΕΙΝΑΙ COVID19, ΓΡΙΠΗ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΆΛΛΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ;
H1N1 : Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Τις τελευταίες ημέρες είδαμε έναν σημαντικό αριθμό παιδιών με πανομοιότυπα συμπτώματα δηλαδή υψηλό πυρετό, καταβολή, μυαλγίες, έντονο πονόλαιμο. Τα rapid τεστ αντιγόνου για τη γρίπη έδειξαν πως πρόκειται για την γνωστή εποχική γρίπη τύπου Α.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας η γρίπη αποφάσισε να μας επισκεφθεί ξανά. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική αύξηση των περιστατικών.
Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική ανάμεσα στα παιδιά. Άρα το βασικότερο μέτρο για να μην αποδεκατιστούν ολόκληρες σχολικές τάξεις είναι το να απομονώσουμε το άρρωστο παιδί κρατώντας το μαζί μας στο σπίτι!
Και όχι να το στείλουμε άρρωστο επειδή δεν είναι covid19! Ούτε να το στείλουμε πίσω πριν αποθεραπευθεί πλήρως.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η γρίπη έχει αρκετά μεγάλη περίοδο μεταδοτικότητας : Μεταδίδεται στους γύρω μας από 5 έως και 9 μέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Λαμβάνουμε λοιπόν τα μέτρα μας:
Πηγαίνουμε το παιδί στον ιατρό όταν παρουσιάσει: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους.
Το κρατάμε στο σπίτι μέχρι να παραμείνει για τουλάχιστον 2 ημέρες απύρετο.
Φροντίζουμε για επαρκή ενυδάτωση, καλή διατροφή (βιταμίνη C), ξεκούραση και επαρκή ύπνο, ρίχνουμε τον υψηλό πυρετό (πάνω από 38,2 βαθμούς) με αντιπυρετικά, κάνουμε αποσυμφόρηση στη μύτη, πηγαίνουμε αν χρειαστεί ξανά το παιδί στον ιατρό, αποφεύγουμε τις άσκοπες αντιβιώσεις, εισπνοές, κορτιζόνες . . .
Εμβολιαζόμαστε ακόμα και τώρα αν δεν το έχουμε κάνει καθώς η γρίπη με καθυστερημένη έναρξη μπορεί να διαρκέσει έως τον Μάιο.
ΔΩΡΕΑΝ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ HPV ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΟΡΙΑ 9-18 ΕΤΩΝ
Ένα πολύ καλό νέο αποτελεί η έγκριση της δωρεάν παροχής του εμβολίου έναντι των ογκογόνων ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και στα αγόρια!
Το εμβόλιο, το οποίο έως τώρα γινόταν κατά κύριο λόγο στα κορίτσια, προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας των γυναικών αλλά και από καρκίνους των γεννητικών οργάνων των δύο φύλων (αιδοίου, κόλπου, πέους), καρκίνους του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού.
Εκτός από τις διάφορες μορφές καρκίνου το εμβόλιο παρέχει προστασία και για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Και αν το ερώτημα το οποίο σας δημιουργείται είναι «γιατί και τα αγόρια;» αφού «δεν κινδυνεύουν τόσο», η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη τα αγόρια να προστατεύσουν τη σύντροφό τους. Γιατί δεν κάνουμε εμβόλια μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τις ευάλωτες ομάδες από σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών καθώς το νόσημα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο και ευρέως διαδεδομένο στην κοινότητα. Ο HPV μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η μετάδοση είναι δυνατή ακόμα και όταν το μολυσμένο άτομο δεν εκδηλώνει σημεία ή συμπτώματα.
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά δύο δόσεις του εμβολίου και στα δύο φύλα στις ηλικίες 9 έως 12 ετών.
Και τι γίνεται αν ένας έφηβος αργήσει να εμβολιαστεί ; Και πάλι δεν είναι αργά και αξίζει να κάνει το εμβόλιο. Το συνιστώμενο σχήμα για εφήβους άνω των 15 ετών είναι 3 δόσεις αντί για 2.
Συνήθως η μόλυνση από τον ιό HPV αυτοϊάται μέσα σε 2 χρόνια. Αλλά κάποιες φορές η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Τα ογκογόνα στελέχη του ιού μπορούν να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια και να προκαλέσουν νεοπλασίες.
Μόλις κλείσουν τα 21 τους χρόνια όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβληθούν για πρώτη φορά σε έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πασίγνωστο τεστ παπ. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσες δεν έχουν εμβολιαστεί, όσες δεν κάνουν εγκαίρως τον πρώτο ανιχνευτικό έλεγχο και όσες είχαν παθολογικά αποτελέσματα στα πρώτα τεστ παπ αλλά δεν έλαβαν την κατάλληλη παρακολούθηση στη συνέχεια.
Για να αποφύγουμε λοιπόν καρκίνους που μπορούν να προληφθούν είναι σημαντικό όλοι οι έφηβοι, κορίτσια και αγόρια, να λάβουν το εμβόλιο για τον HPV μαζί με τους υπόλοιπους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
1. Επίπεδες και εισέχουσες θηλές Η μορφή της θηλής μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό τις πρώτες μέρες. Στην πορεί...

-
Η σταφυλοκοκκική λοίμωξη δέρματος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συχνά τα μικρά παιδιά κατά τη θερινή περίοδο, δηλαδή από την άνοι...
-
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ Το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες για «αποκλειστικό μητρικό θη...
-
ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Up-to-date website, Συγγραφέας : Julie A Boom Macrocephaly in infants and children : Etiology and ...