Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ : ΠΟΤΕ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ;




Τώρα που η περίοδος των ιώσεων έχει ξεκινήσει στους παιδικούς σταθμούς το βασικό μέτρο το οποίο μπορούν να λάβουν οι γονείς είναι να κρατάνε το άρρωστο παιδί στο σπίτι. Αυτό θα έχει 2 πολύ σημαντικά οφέλη :

1) Θα προστατεύσει τα άλλα παιδιά από τις λοιμώξεις. Είναι πολύ ανακουφιστικό να ξέρουμε όταν πηγαίνουμε το παιδί στο σταθμό ότι  δεν θα έρθει σε επαφή με παιδιά τα οποία έχουν οξεία ενεργό λοίμωξη.

2) Θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό του δικού μας παιδιού να αναρρώσει και να συνέλθει. Να ανακτήσει δυνάμεις, να σιτιστεί καλά, να κοιμηθεί καλά. Αν το στείλουμε άρρωστο και κολλήσει μία δεύτερη ίωση επάνω στην πρώτη, το ανοσοποιητικό του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και θα νοσήσει πιο βαριά. Το γενικό επίπεδο της υγείας του θα αρχίσει να πέφτει.

Πότε λοιπόν θα το κρατήσουμε κοντά μας ;

·        Στην έναρξη λοίμωξης, δηλαδή αν διαπιστώσουμε πυρετό, έντονη καταρροή, ανορεξία, εμετό ή διάρροια. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σταθμό αν έχει κλείσει τουλάχιστον 24 ώρες απύρετο.

·        Όταν το παιδί δείχνει καταβεβλημένο από επανειλημμένες λοιμώξεις μεριμνούμε να μείνει εκτός παιδικού για τουλάχιστον 7 μέρες ώστε να συνέλθει πλήρως, πριν επιστρέψει.

·        Όταν οι δασκάλες μας αναφέρουν ότι το παιδί δεν αισθάνεται καλά και δεν μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

·        Όταν έχει γαστρεντερίτιδα με διάρροια ή και εμέτους. Το κρατάμε μακριά από το σταθμό μέχρι οι κενώσεις να γίνουν φυσιολογικές.

·        Όταν έχει εμφανή στοματίτιδα με άφθες και σιελόρροια.

·        Όταν έχει εμφανή επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα και δακρύρροια.

·        Όταν περάσει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση αντιβίωσης και εφόσον είναι για 24 ώρες απύρετο.

·        Όταν περνάει σταφυλοκοκκική λοίμωξη δέρματος μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση τοπικής αντιβιοτικής αλοιφής και εφόσον οι πληγές έχουν ξεραθεί και είναι καλυμμένες με γάζες ή τσιρότα.


ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Γρίπη : 5 έως 9 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Κοινό κρυολόγημα : 3 έως 7 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ιογενής Γαστρεντερίτιδα : Όσο συνεχίζονται οι διάρροιες.

Coxsackie : 7 έως 10 μέρες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Ερπητική Ουλοστοματίτιδα : Όταν οι ερπητικές βλάβες είναι ενεργείς.

Αιφνίδιο Εξάνθημα : Μεταδίδεται όσο διαρκεί ο πυρετός μόνο.


Να μην ξεχάσουμε να πλύνουμε τα χεράκια !

Το σημαντικότερο είναι η υγιεινή των χεριών, καθώς με αυτά μεταδίδονται οι περισσότερες λοιμώξεις. Οι δασκάλες βάζουν τα παιδιά στο σχολείο να πλένουν τα χέρια και επιτηρούν αν αυτό γίνεται σωστά. Όμως η εκμάθηση του πλυσίματος των χεριών είναι μία διαδικασία που ξεκινάει και γίνεται στο σπίτι. Ιδίως με το να δίνουμε το προσωπικό παράδειγμα εμείς οι γονείς.

Τέλος τα μαθαίνουμε το πώς να φυσάνε τη μύτη τους σε χαρτομάντιλο όπως και το πώς να βήχουν στο εσωτερικό του αγκώνα.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

  1) Το νεογέννητο θα πρέπει να μπει στο στήθος της μαμάς του αμέσως μετά τον τοκετό. Τα νεογέννητα που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα, αμέσως μ...