Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !

 


Το να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά μας, από συνήθεια, μπορεί να τα οδηγεί στο να υιοθετούν τους χαρακτηρισμούς και να πιστεύουν ότι οι “ταμπέλες“ αυτές ορίζουν την προσωπικότητά τους. Τελικά καταλήγουν να τις εφαρμόζουν μόνα τους, συνειδητά. Αυτό δυστυχώς είναι δύσκολο να αλλάξει αργότερα.

Είναι προτιμότερο, να δίνουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά, είναι απλά μία συμπεριφορά που έχουν εκείνη τη στιγμή και όχι η προσωπικότητά τους (όχι “κακό παιδί” αλλά “άσχημη συμπεριφορά”).

Οποιοδήποτε άλλη προσέγγιση μπορεί να δημιουργεί χαρακτηρισμούς ως ταμπέλες, οι οποίες παγιώνονται στο παιδί μαζί με τις άσχημες συμπεριφορές.

Χρησιμοποιείτε λοιπόν ήπιο και περιγραφικό τρόπο τόσο για να οριοθετήσετε τις άσχημες συμπεριφορές όσο και για να επιβραβεύσετε τις καλές !

Θα βγείτε διπλά κερδισμένοι !!


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ

 



(περιστατικό του ιατρείου μας)

Μία συχνή αιτία υψηλού πυρετού στις μικρές ηλικίες είναι η ίωση με το όνομα "αιφνίδιο εξάνθημα". Το νόσημα προκαλείται από τον ερπητοϊό 6 του ανθρώπου (HHV-6) και προτιμάει παιδιά από 6 μηνών – 4 χρονών, συνηθέστερα, έως το 2ο έτος της ζωής.

Προκαλεί υψηλό και συχνό πυρετό και γι’ αυτό συγχέεται με άλλα σοβαρότερα νοσήματα. Ο πυρετός αρχίζει αιφνίδια και είναι πολύ υψηλός, έως 40 C και πλέον. Διαρκεί 3 έως 4 ημέρες, σπάνια περισσότερο, ενώ η γενική κατάσταση του παιδιού δεν επηρεάζεται (το παιδί είναι ζωηρό στα μεσοδιαστήματα του πυρετού).

Ο πυρετός υποχωρεί απότομα και τότε εμφανίζεται βλατιδώδες ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα (όπως στη φωτογραφία).

Εκτός του πυρετού, τα άλλα συμπτώματα είναι ήπια. Παρατηρείται ερυθρότητα του φάρυγγα, των αμυγδαλών και των τυμπάνων και μικρού βαθμού διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Το εξάνθημα αρχίζει από τον κορμό και καταλαμβάνει το πρόσωπο, τον λαιμό και τα άκρα, δεν προκαλεί κνησμό και υποχωρεί σε 3 – 4 ημέρες (χαρακτηριστικά βρίσκουμε εξάνθημα στην περιοχή πίσω από τα αυτιά). Το παιδί στην φάση του εξανθήματος δεν μεταδίδει την νόσο και έτσι δεν έχει νόημα να το απομονώσουμε περισσότερο (είναι μεταλοιμώδες φαινόμενο).

Η ιογενής αυτή νόσος, λόγω του υψηλού πυρετού, συγχέεται με την έναρξη βαρέων μικροβιακών λοιμώξεων. Εάν προκαλέσει πυρετικούς σπασμούς θα πρέπει να αποκλειστεί η μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (ενυδάτωση- αντιπυρετικά) και δεν έχει ένδειξη η χορήγηση αντιβίωσης. Εάν δοθούν στα παιδιά από την αρχή της νόσου αντιβιοτικά, τότε το εξάνθημα μπορεί να εκληφθεί λάθος ως φαρμακευτική αλλεργία.

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

 


Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό! Το νεογέννητο αφήνεται γυμνό, πάνω στο στήθος της μητέρας του (skin to skin contact). Στη θέση αυτή, επιτυγχάνεται η ιδανική θερμορύθμιση και έχει την ευκαιρία να αρχίσει το θηλασμό αμέσως, γεγονός που δρα ευεργετικά στη γρήγορη εδραίωση του μητρικού θηλασμού.

Αν αφεθεί το νεογέννητο, αμέσως μετά τον τοκετό, μπρούμυτα πάνω στην κοιλιά της μητέρας του, τα πρώτα λεπτά ψάχνει με το κεφάλι αριστερά και δεξιά, στη συνέχεια έρπει προς το στήθος και σύντομα πιάνει τη θηλή και αρχίζει να θηλάζει!

Εμπιστευθείτε φυσική διαδικασία του θηλασμού και μην αγχώνεστε με τις πρώτες '' δυσκολίες'' !

Αντίθετα η χρήση θήλαστρου ή η προσφορά μπιμπερό την πρώτη μέρα της ζωής μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα όπως :

🍼 Σύγχυση θηλής
🍼 Ανεπαρκής παραγωγή
🍼 Αποτυχία παρακολούθησης των σημείων της πείνας
🍼 Συμφόρηση, πέτρωμα, μαστίτιδα


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

  1. Επίπεδες και εισέχουσες θηλές Η μορφή της θηλής μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό τις πρώτες μέρες. Στην πορεί...