Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ !


 

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι πραγματικά μοναδική !

Το μητρικό γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός που αλλάζει τη σύνθεσή του ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους και είναι ειδικά σχεδιασμένο για το κάθε βρέφος ξεχωριστά.

Εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοποιητικούς παράγοντες, αντισώματα, ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες, ένζυμα, κύτταρα της άμυνας (μακροφάγα), ολιγοσακχαρίτες (που ενισχύουν το φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου του βρέφους), βλαστικά κύτταρα, αντιβακτηριδιακά και αντιϊκά ένζυμα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία !

Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές γάλακτος η φύση είναι ο καλύτερος «σχεδιαστής προϊόντος» για το μωρό μας !

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΜΑΣ





Οι περισσότεροι γονείς αγχωνόμαστε για την δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών !!
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του σπιτιού και την κλεισούρα του χειμώνα, ψάχνουμε για έξυπνες δραστηριότητες. Πολλές φορές, παρά το ότι εξαντλούμε τη φαντασία μας, νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε. Η αίσθηση “ότι κάτι δεν γίνεται σωστά” επιτείνεται και από τα φυσιολογικά ξεσπάσματα - εκρήξεις των δίχρονων παιδιών, τα λεγόμενα “τάντρουμς”.  Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν ο καιρός είναι απαγορευτικός για μία βόλτα στο κοντινό πάρκο ;;

Κατ’ αρχάς, για όσους διακατέχονται από σύνδρομο χαμηλής αυτοπεποίθησης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το βασικό στοιχείο που περιμένει από εσάς το παιδί, είναι η ειλικρινής και ατελείωτη αγάπη σας, την οποία να είστε σίγουροι ότι το παιδί την εισπράττει! Η διαρκής υποστήριξη και το αίσθημα ασφάλειας που μπορείτε να προσφέρετε είναι αναντικατάστατο.

Άλλωστε ας μη νομίσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δεκαετίες παλαιότερα, όταν εμείς ήμασταν 2 ετών, οι γονείς αφιέρωναν χρόνο στο παιχνίδι με τα παιδιά, σε ευφάνταστες χειροτεχνίες και κατασκευές, σε παιχνίδια ρόλων ή διάβασμα βιβλίων…

Οι εποχές ευτυχώς για τα παιδιά έχουν αλλάξει και σήμερα με χαρά βλέπουμε ότι και ο πιο κουρασμένος γονιός, που μπορεί να λείπει για 10 και 12 ώρες τη μέρα στη δουλειά, θα ξεκλέψει χρόνο για να παίξει για λίγο με το παιδί του.

Αποβάλετε λοιπόν το αναίτιο άγχος, δώστε τον καλύτερο σας εαυτό και αφήστε το μικρό να σας καθοδηγήσει στο παιχνίδι του.

Ένα δίχρονο ωθείται στο να κινείται, να εξερευνά, να ανακαλύπτει. Το να του προετοιμάσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλεία του, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Αρχικά μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας με τα οποία και το παιδί θα εκτονωθεί. Προσέχουμε να έχουμε καλά διαμορφωμένο το χώρο και τις διάφορες παγίδες γιατί η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στα σπίτια και όχι στους εξωτερικούς χώρους. Τρέξιμο, κυνηγητό, χοροπηδητό όσο μας επιτρέπει ο χώρος, χούλα χουπ, σκυταλοδρομίες από το ένα μέρος του σπιτιού στο άλλο όπως και κλασικά μουσικοκινητικά παιχνίδια (κεφάλι-ώμοι-γόνατα-πόδια). Επίσης απλή έκδοση του παραδοσιακού κρυφτού.

Άλλα, πιο εγκεφαλικά παιχνίδια, όπως παντομίμα (απλές μιμήσεις ζώων) ή θεατρικά παιχνίδια με φωνές. Οι δουλειές του σπιτιού όπως το σκούπισμα ή τα μανταλάκια στα απλωμένα ρούχα, μπορούν επίσης να γίνουν εξαιρετικό παιχνίδι.

Στη συνέχεια μπορούμε να αφιερωθούμε σε δραστηριότητες ήπιας ενέργειας όπως παραμύθια, ζωγραφική, χειροτεχνίες, μαγειρική, κατασκευές (με lego duplo ή και τάπερ και κοινά υλικά κουζίνας), πλαστελίνες...

Καλύτερο είναι να προσφέρουμε παιχνίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους (“ανοιχτά υλικά” όπως πχ τουβλάκια), κι όχι τόσο παιχνίδια που έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες ή χρειάζονται μπαταρίες.

Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως, διασκεδάστε αύτη τη θαυμαστή περίοδο της ανακάλυψης του κόσμου, καθώς οι δεξιότητες και η επικοινωνία των παιδιών εκτινάσσονται μπροστά στα μάτια σας!

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/


Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

ΠΡΩΙΜΗ ΘΗΛΑΡΧΗ (ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ) ΣΕ ΚΟΡΙΤΣΙ 5,5 ΕΤΩΝ




(ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΑΣ)

Η Μ. είναι ένα υγιές και καλά αναπτυγμένο κοριτσάκι 5,5 ετών που προσήλθε για πρώτη φορά στο ιατρείο μας γιατί η μητέρα της παρατήρησε μία ξαφνική διόγκωση του στήθους της και από τις δύο πλευρές προ λίγων ημερών.

Από την κλινική εξέταση και την αναπτυξιακή εκτίμηση η Μ. φαίνεται υγιέστατη, με ύψος και βάρος σώματος που αντιστοιχεί περίπου στη 70η εκατοστιαία θέση για την ηλικία της.

Αυτό το οποίο κυρίως μας ενδιαφέρει να διερευνήσουμε, είναι το αν η εμφάνιση του στήθους είναι ένα μεμονωμένο γεγονός (απλή πρώιμη θηλαρχή) ή αν για κάποιο λόγο έχουμε μία πρόωρη αφύπνιση όλου του μηχανισμού της εφηβείας, μία κατάσταση που ονομάζεται πρώιμη ήβη.

Στην πρώτη περίπτωση, η μεμονωμένη πρώιμη θηλαρχή θεωρείται ως μία αργά εξελισσόμενη παραλλαγή της πρώιμης ήβης, η οποία δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού. Δεν επιταχύνει την αύξηση του σώματος και προκαλεί μόνο μία ήπια πρόοδο της οστικής ηλικίας. Η κατάσταση σταδιακά θα εξελιχθεί σε φυσιολογική εφηβική ανάπτυξη στην κατάλληλη ηλικία.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή η πρώιμη θηλαρχή είναι η πρώτη εκδήλωση κεντρικής πρώιμης εφηβείας, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Τα παιδιά με πρώιμη ήβη, λόγω επιτάχυνσης της αύξησης, αρχικά είναι ψηλά σε σχέση με τα συνομήλικά τους, αργότερα όμως επέρχεται πρώιμη σύγκλειση των επιφύσεων, με τελικό αποτέλεσμα το κοντό ανάστημα.


ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

1) Ιστορικό : Ρωτήσαμε αν το παιδί παραπονιέται τελευταία για κεφαλαλγία ή αν υπάρχουν μεταβολές στη συμπεριφορά ή την όρασή του. Τα νευρολογικά αίτια μίας πρώιμης ήβης πρέπει να βρίσκονται πάντα στη διαφοροδιαγνωστική μας σκέψη. Από το οικογενειακό ιστορικό ρωτήσαμε για την ηλικία ενήβωσης των γονέων και των μεγαλύτερων αδερφών (στα κορίτσια η ηλικία της πρώτης περιόδου και μέχρι ποια ηλικία ψήλωναν). Από το ιστορικό δεν διαπιστώσαμε παράγοντες κινδύνου για πρώιμη ήβη.

2) Φυσική εξέταση : Εξετάσαμε λεπτομερώς το παιδί κατά συστήματα και καταγράψαμε το ύψος, το βάρος και την περίμετρο κεφαλής καθώς και τους δευτερογενείς χαρακτήρες του φύλου και τη σταδιοποίηση κατά Tanner. Εκτός από την ύπαρξη μαζικών αδένων (στήθος) διαστάσεων περίπου 2 εκ. σε κάθε πλευρά, δεν παρατηρήσαμε άλλα σημεία εφηβείας, δηλαδή το παιδί δεν παρουσίαζε τρίχωση στα γεννητικά όργανα ή τις μασχάλες, οσμή στις μασχάλες, ακμή στο πρόσωπο.

3) Ρυθμός αύξησης : Για να διαπιστώσουμε αν τους τελευταίους μήνες το κορίτσι είχε επιτάχυνση της αύξησης (η οποία ταιριάζει με την έναρξη κανονικής εφηβείας) θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπολογίσουμε τον ΕΡΑ δηλαδή τον ρυθμό αύξησης (πόσα εκατοστά πήρε) τον τελευταίο χρόνο ή τουλάχιστον τους τελευταίους 6 μήνες. Δυστυχώς η τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί παιδίατρο ήταν πριν ενάμιση χρόνο, στον εμβολιασμό που έκανε στην ηλικία των 4 ετών. Έτσι δεν είχαμε μετρήσεις ύψους του τελευταίου χρόνου. Το πολύτιμο εργαλείο της μέτρησης του ρυθμού αύξησης δεν μας είναι διαθέσιμο προς το παρόν (μέχρι τις επόμενες μετρήσεις μας!)

4) Υπερηχογράφημα επινεφριδίων, ωοθηκών, μήτρας : Το υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο παίδων είναι μία ανώδυνη μέθοδος, χωρίς ακτινοβολία, για έναν αδρό έλεγχο καταστάσεων που σχετίζονται με πρώιμη ήβη. Το πάχος του φλοιού των επινεφριδίων απεικονίστηκε φυσιολογικό (για να διερευνήσουμε τυχόν υπερπλασία των επινεφριδίων, μία κατάσταση που προκαλεί πρώιμη ήβη). Η δεξιά ωοθήκη αναγνωρίστηκε με δύο μικρά ωοθυλάκια, εικόνα συμβατή με πρώιμη θηλαρχή (υπάρχει κατά ώσεις έκκριση FSH η οποία προκαλεί ανάπτυξη μερικών ωοθυλακίων και μικρή διακεκομμένη υπερέκκριση οιστρογόνων με αποτέλεσμα θηλαρχή και μικρή επιτάχυνση της αύξησης.

5) Οστική Ηλικία: Πρόκειται για μία απλή ακτινογραφία του χεριού που δείχνει πόσο ώριμος είναι ο σκελετός των οστών του πήχη, του καρπού και των δαχτύλων σε σχέση με την πραγματική ηλικία. Με βάση πρότυπους πίνακες, ελέγχουμε τι ποσοστό από το τελικό ανάστημα έχει ήδη αποκτήσει το παιδί. Αν δηλαδή η οστική ηλικία είναι μικρότερη της χρονολογικής ηλικίας σημαίνει ότι το παιδί έχει περισσότερα περιθώρια να ψηλώσει.

Η οστική ηλικία της ασθενούς μας ελέγχεται 5,5 ετών άρα δεν υπήρξε τελευταία κάποια έκρηξη αύξησης, η οποία να μας παραπέμπει σε αληθινή πρώιμη εφηβεία.

6) Εργαστηριακός Έλεγχος: έγινε προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας (αιματολογικές, βιοχημικές) με φυσιολογικά ευρήματα. Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών ήταν φυσιολογικά (διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να σχετίζονται με πρώιμη ήβη.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η πρώιμη θηλαρχή, πέραν της βρεφικής ηλικίας, είναι μια αργά εξελισσόμενη παραλλαγή της πρώιμης ήβης που χαρακτηρίζεται από έναρξη της ανάπτυξης των μαστών και ελαφριά επιτάχυνση της αύξησης. Η κατάσταση αυτή σταδιακά θα εξελιχθεί σε φυσιολογική εφηβική ανάπτυξη στην κατάλληλη ηλικία. Η διερεύνηση μπορεί να γίνει αρχικά στο πρωτοβάθμιο παιδιατρικό ιατρείο. Θα πρέπει η παρακολούθηση να συνεχίζεται για αρκετούς μήνες- χρόνια, καθώς η πρώιμη θηλαρχή μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση κεντρικής πρώιμης ήβης (ποσοστό 10-20% των παιδιών).

Σε περίπτωση πρώιμης ήβης, το παιδί παραπέμπεται σε παιδοενδοκρινολόγο.


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

7 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΚΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ !


 

1- Παραδίδουμε το νεογέννητο στη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό. Επαφή, δέρμα με δέρμα, μεταξύ μητέρας-βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό σχετίζεται με αύξηση στη συχνότητα-διάρκεια του θηλασμού.

2- Η συνεχής παρουσία κατά τη διάρκεια του τοκετού μίας μαίας, η οποία είναι εκπαιδευμένη να προσφέρει στήριξη και ενθάρρυνση, έχει ως αποτέλεσμα γρηγορότερο τοκετό, λιγότερες μαιευτικές επιπλοκές και μειωμένη παραμονή στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό. Επίσης η βοήθειας της εκπαιδευμένης μαίας-συμβούλου θηλασμού είναι πολύτιμη κατά τις πρώτες προσπάθειες θηλασμού την πρώτη ημέρα ζωής

3- Η αυξημένη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών συσχετίζεται με αυξημένη αλληλεπίδραση μητέρας-νεογνού και αύξηση της διάρκειας του θηλασμού.

4- Αμέσως μετά τον τοκετό το νεογνό είναι ζωηρό και θηλάζει αμέσως ΑΝ του δοθεί η ευκαιρία. Η αρχική περίοδος ζωντάνιας μπορεί να τροποποιηθεί δυσμενώς από αναλγητικά ή αναισθητικά που πήρε η μητέρα. Το παράθυρο ζωντάνιας των πρώτων 2 ωρών χάνεται από αναίτιες καθυστερήσεις στο μαιευτήριο (παραμονή σε θερμοκοιτίδα, θάλαμος βρεφών).

5- Το νεογέννητο είναι μυωπικό με εστιακή απόσταση τα 20 εκατοστά, όσο η απόσταση στήθος-πρόσωπο και έχει οπτική προτίμηση για πρόσωπα. Η ακοή είναι καλά αναπτυγμένη και τα βρέφη στρέφονται κατά προτίμηση προς γυναικεία φωνή. Όταν η μαμά κοιτάζει το νεογέννητο η ματιά είναι πιθανό να ανταποδοθεί.

6- Η αρχική περίοδος κοινωνικής αλληλεπίδρασης διαρκεί 1-2 ώρες και ακολουθείται από περίοδο υπνηλίας διάρκειας 2-3 ημερών. Κατά την παραμονή στο μαιευτήριο σύντομες περίοδοι διέγερσης εναλλάσσονται με ύπνο.

7- Συστήνεται η τοποθέτηση του νεογνού στο δωμάτιο της μητέρας (rooming in) και ΌΧΙ σε κεντρικό θάλαμο βρεφών.


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Αποχρώσεις και γεύσεις του μητρικού γάλακτος !!


 


Είναι πολύ συχνό να παρατηρούμε διαφορετικές αποχρώσεις στο αντλημένο μητρικό γάλα ! Αν το γάλα που αντλείτε δεν είναι χρώματος λευκού ή κρεμ δεν έχει συμβεί τίποτα κακό !

Το μητρικό γάλα έχει ποικίλες αποχρώσεις του λευκού, του πράσινου, του κίτρινου, του μπλε, κλπ. Το πιο πιθανό είναι ότι τα βρέφη πίνουν συχνά «χρωματισμένο» γάλα από το στήθος της μαμάς απλά αυτό φαίνεται μόνο όταν η μητέρα αντλεί το γάλα με το θήλαστρο. Χρωστικές από φαγητά, βότανα, βιταμίνες ή φάρμακα μπορεί να χρωματίσουν το γάλα χωρίς να το βλάψουν.

Είναι χαρακτηριστικό το έντονα κίτρινο χρώμα του γάλακτος όταν η μητέρα ή και το βρέφος περνούν κάποια λοίμωξη. Το χρώμα αυτό οφείλεται στα μητρικά αντισώματα που διέρχονται στο γάλα.

Κατά αντιστοιχία με το χρώμα και η γεύση του γάλακτος επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Το μητρικό γάλα παρέχει ποικιλία γεύσεων ανάλογα με το τι τρώει η μαμά. Αυτό είναι μία καλή πρώτη προετοιμασία για την εισαγωγή των στερεών τροφών αργότερα.

Μάλιστα αν φερθούμε έξυπνα και ακολουθήσουμε καλή διατροφή κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, συνηθίζουμε από την αρχή το βρέφος στις πιο όξινες γεύσεις (πχ λαχανικά, φρούτα). Δεν είναι τυχαία η προτίμηση που δείχνουν πολλά θηλάζοντα βρέφη για τα πιο ξινά ή "περίεργα" φαγητά κατά την εισαγωγή στερεών τροφών.

Ο θηλασμός λοιπόν παρέχει ένα γάλα με ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων ! Με τη σωστή διατροφή της μητέρας χτίζουμε και τις σωστές διατροφικές συνήθειες του μωρού μας !


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

  1. Επίπεδες και εισέχουσες θηλές Η μορφή της θηλής μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό τις πρώτες μέρες. Στην πορεί...