Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΜΑΣ





Οι περισσότεροι γονείς αγχωνόμαστε για την δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών !!
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του σπιτιού και την κλεισούρα του χειμώνα, ψάχνουμε για έξυπνες δραστηριότητες. Πολλές φορές, παρά το ότι εξαντλούμε τη φαντασία μας, νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε. Η αίσθηση “ότι κάτι δεν γίνεται σωστά” επιτείνεται και από τα φυσιολογικά ξεσπάσματα - εκρήξεις των δίχρονων παιδιών, τα λεγόμενα “τάντρουμς”.  Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν ο καιρός είναι απαγορευτικός για μία βόλτα στο κοντινό πάρκο ;;

Κατ’ αρχάς, για όσους διακατέχονται από σύνδρομο χαμηλής αυτοπεποίθησης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το βασικό στοιχείο που περιμένει από εσάς το παιδί, είναι η ειλικρινής και ατελείωτη αγάπη σας, την οποία να είστε σίγουροι ότι το παιδί την εισπράττει! Η διαρκής υποστήριξη και το αίσθημα ασφάλειας που μπορείτε να προσφέρετε είναι αναντικατάστατο.

Άλλωστε ας μη νομίσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δεκαετίες παλαιότερα, όταν εμείς ήμασταν 2 ετών, οι γονείς αφιέρωναν χρόνο στο παιχνίδι με τα παιδιά, σε ευφάνταστες χειροτεχνίες και κατασκευές, σε παιχνίδια ρόλων ή διάβασμα βιβλίων…

Οι εποχές ευτυχώς για τα παιδιά έχουν αλλάξει και σήμερα με χαρά βλέπουμε ότι και ο πιο κουρασμένος γονιός, που μπορεί να λείπει για 10 και 12 ώρες τη μέρα στη δουλειά, θα ξεκλέψει χρόνο για να παίξει για λίγο με το παιδί του.

Αποβάλετε λοιπόν το αναίτιο άγχος, δώστε τον καλύτερο σας εαυτό και αφήστε το μικρό να σας καθοδηγήσει στο παιχνίδι του.

Ένα δίχρονο ωθείται στο να κινείται, να εξερευνά, να ανακαλύπτει. Το να του προετοιμάσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλεία του, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Αρχικά μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας με τα οποία και το παιδί θα εκτονωθεί. Προσέχουμε να έχουμε καλά διαμορφωμένο το χώρο και τις διάφορες παγίδες γιατί η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στα σπίτια και όχι στους εξωτερικούς χώρους. Τρέξιμο, κυνηγητό, χοροπηδητό όσο μας επιτρέπει ο χώρος, χούλα χουπ, σκυταλοδρομίες από το ένα μέρος του σπιτιού στο άλλο όπως και κλασικά μουσικοκινητικά παιχνίδια (κεφάλι-ώμοι-γόνατα-πόδια). Επίσης απλή έκδοση του παραδοσιακού κρυφτού.

Άλλα, πιο εγκεφαλικά παιχνίδια, όπως παντομίμα (απλές μιμήσεις ζώων) ή θεατρικά παιχνίδια με φωνές. Οι δουλειές του σπιτιού όπως το σκούπισμα ή τα μανταλάκια στα απλωμένα ρούχα, μπορούν επίσης να γίνουν εξαιρετικό παιχνίδι.

Στη συνέχεια μπορούμε να αφιερωθούμε σε δραστηριότητες ήπιας ενέργειας όπως παραμύθια, ζωγραφική, χειροτεχνίες, μαγειρική, κατασκευές (με lego duplo ή και τάπερ και κοινά υλικά κουζίνας), πλαστελίνες...

Καλύτερο είναι να προσφέρουμε παιχνίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους (“ανοιχτά υλικά” όπως πχ τουβλάκια), κι όχι τόσο παιχνίδια που έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες ή χρειάζονται μπαταρίες.

Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως, διασκεδάστε αύτη τη θαυμαστή περίοδο της ανακάλυψης του κόσμου, καθώς οι δεξιότητες και η επικοινωνία των παιδιών εκτινάσσονται μπροστά στα μάτια σας!

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

  1. Επίπεδες και εισέχουσες θηλές Η μορφή της θηλής μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό τις πρώτες μέρες. Στην πορεί...