Σήμερα θα μιλήσουμε:
Α) για την οξεία κεφαλαλγία και
Β) για τα πιο συχνά σύνδρομα κεφαλαλγίας στα παιδιά.
Αυτά είναι: η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσης. Το 8% των παιδιών και εφήβων, έχουν ημικρανία. Σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, το 1/6 των ανθρώπων έχει ημικρανία, ενώ 1 στους 4 εμφανίζει συμπτώματα κεφαλαλγίας τάσης.
ΟΞΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ : ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Ένας οξύς πονοκέφαλος, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί συχνά στα παιδιά. Περίπου το 60% των παιδιών και εφήβων θα βιώσουν πονοκέφαλο, μία φορά στη ζωή τους.
Πρέπει πάντα να γίνεται διάκριση των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών, (πχ ημικρανία) από τις δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες, οι οποίες είναι και επικίνδυνες (μηνιγγίτιδα, όγκος εγκεφάλου, ενδοκράνια αιμορραγία, αυξημένη ενδοκράνια πίεση).
Στην διερεύνηση που κάνουμε μεταξύ χρόνιας ή οξείας/ επείγουσας κεφαλαλγίας πολύ σημαντικό είναι το ιστορικό. Για παράδειγμα, “έχει προηγηθεί τραύμα/κάκωση του κεφαλιού?”.
Σημεία που μας ανησυχούν σε οξύ πονοκέφαλο:
1. Πυρετός και αλλαγή επιπέδου συνείδησης- παραπέμπει σε εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα- δεν μιλάμε για έναν απλό πυρετό που μπορεί να πονάει το κεφάλι του παιδιού, αλλά για επηρεασμένο παιδί με λήθαργο ή/και αλλαγή συμπεριφοράς.
2. Αλλαγή επιπέδου συνείδησης και κεφαλαλγία, χωρίς πυρετό. Παραπέμπει σε αιμάτωμα-υπαραχνοειδή αιμορραγία.
3. Πονοκέφαλος σε παιδί κάτω των τριών ετών.
4. Ένας πονοκέφαλος ο οποίος είναι σταθερός για μήνες και επιδεινώνεται, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα του παιδιού- σχολική και κοινωνική.
5. Αφύπνιση νωρίς το πρωί με κεφαλαλγία ή έμετο.
Ο σοβαρός πονοκέφαλος επηρεάζει τις δραστηριότητες του παιδιού (το παιδί δεν παίζει!).
ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ : ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑΣΗΣ
Πρόκειται για καταστάσεις που είναι συχνότερες σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και εφήβους.
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας δεν είναι σπάνιος σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Υπάρχουν περιπτώσεις βρεφικών κολικών που αργότερα εξελίσσονται σε ημικρανία.
Η διάρκεια του επεισοδίου ημικρανίας είναι τουλάχιστον 2 ώρες σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου ένα επεισόδιο διαρκεί το λιγότερο 4 ώρες. Επίσης, στα παιδιά, μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη, σε αντίθεση με τους μεγάλους που συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Συνοδεύεται με ναυτία ή εμετό ή/και φωτοφοβία ή/και φωνοφοβία.
Η ημικρανία καλυτερεύει με τον ύπνο ή με ξεκούραση σε ήσυχο και σκοτεινό μέρος.
Κλασικά η ημικρανία διαχωρίζεται σε ημικρανία χωρίς αύρα και ημικρανία με αύρα. Η αύρα έχει προοδευτική επιδείνωση (περίπου 5 λεπτά),έχει κυρίως αισθητηριακά συμπτώματα (για παράδειγμα οπτική αύρα με θόλωση της όρασης) και προκαλεί φόβο.
ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑΣΗΣ
Σε αυτό τον τύπο τουλάχιστον 10 επεισόδια κεφαλαλγίας συμβαίνουν το μήνα τα οποία διαρκούν από 30 λεπτά έως πολλές ώρες. Σε αντίθεση με την ημικρανία ο πονοκέφαλος εδώ είναι αμφίπλευρος, είναι πιεστικού χαρακτήρα και όχι σφυγμικός και είναι ήπιας έως μέτριας έντασης. Η κεφαλαλγία δεν χειροτερεύει με άθληση ή με την κίνηση.
Οι περισσότεροι ασθενείς με κεφαλαλγία τάσης έχουν μάθει να την υπομένουν και δεν απευθύνονται στον ιατρό για το πρόβλημά τους. Πολλές φορές κάνουν κατάχρηση σε αναλγητικά που παίρνουν μόνοι τους με απρόβλεπα αποτελέσματα πχ επιβάρυνση του ήπατος ή πονοκέφαλο από κατάχρηση αναλγητικών.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Τα επεισόδια καθημερινής κεφαλαλγίας είναι ένα πρόβλημα υγείας που απαιτεί αντιμετώπιση καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.
Τα ηλεκτρονικά μέσα επηρεάζουν τα επεισόδια (κινητό τις βραδινές ώρες) ενώ αντίθεση η άθληση βελτιώνει την κεφαλαλγία.
Θα πρέπει να γίνει ένας συμπληρωματικός έλεγχος για άλλες καταστάσεις που προκαλούν πονοκέφαλο (οφθαλμίατρος-αν χρήζει γυαλιών, προβλήματα με συχνές ρινίτιδες/ιγμορίτιδες, ορθοπεδικά προβλήματα-αυχενικό σύνδρομο, υπέρταση).
Όσον αφορά τις απεικονιστικές μεθόδους υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα στα οποία γίνεται μαγνητική εγκεφάλου για τη διάγνωση της ημικρανίας. Ωστόσο οι πιο πολλοί ασθενείς έχουν φυσιολογική μαγνητική.
Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας στα παιδιά χορηγούνται παυσίπονα όπως algofren, naproxen, depon σε υψηλές δόσεις εντός μίας ώρας από την έναρξη των πονοκεφάλων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καθοδήγηση από τον παιδονευρολόγο και τον παιδίατρο για να μην γίνεται κατάχρηση αυτών. Βοηθητικό είναι μία ψυχρή κομπρέσα στο μέτωπο, ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο και ο ύπνος.
Σε ημικρανία που δεν ανταποκρίνεται χρησιμοποιούνται πιο εξειδικευμένα φάρμακα ή συνδυασμός αυτών.
Γενικά για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας στους εφήβους είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών. Καλός ύπνος (τουλάχιστον 8 ώρες), όχι ηλεκτρονικά μέσα τις βραδινές ώρες, άθληση, εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου μέσα στην εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου