Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Οι λοιμώξεις, μαζί με την περίοδο προσαρμογής, αποτελούν τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί που πηγαίνει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Στις μέρες μας, οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν την καλύτερη και οικονομικότερη διέξοδο για ένα δραστήριο και πολυάσχολο νήπιο. Συχνά ακούω γονείς που ενώ είναι χαρούμενοι για την κοινωνικοποίηση του νηπίου τους, είναι προβληματισμένοι για τις αλλεπάλληλες λοιμώξεις που εξαντλούν την οικογένεια σαν σύνολο.

Οι Λοιμώξεις

Δυνητικά παθογόνα μικρόβια και ιοί μεταδίδονται πολύ εύκολα σε κλειστούς χώρους με μικρά παιδιά που χειρίζονται από κοινού αντικείμενα. Στα νήπια το επίπεδο υγιεινής είναι εξ ορισμού μικρότερο. Βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, δεν πλένουν από μόνα τους τα χέρια τους, δεν σκουπίζουν τις μύξες παρά τις πασαλείβουν παντού με το χέρι. Έτσι μέσα σε λίγες μέρες ή σε μία μέρα στον παιδικό σταθμό το νήπιο σας μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης.
Αρχικά λοιπόν το φαινόμενο της «νέας λοίμωξης ανά εβδομάδα» είναι φυσιολογικό. Δεν συμβαίνει όμως πάντα με τέτοια συχνότητα. Η επιστήμη γνωρίζει καλά πως δεν αρκεί ο αποικισμός ενός παιδιού με ιούς ή μικρόβια για να αρρωστήσει. Μεγάλο ρόλο παίζει η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος, ο πλήρης εμβολιασμός, η γενική κατάσταση της υγείας, η διατροφή και ο σωστός ύπνος ως προς το αν τελικά θα εκδηλωθεί η ασθένεια.
Η «δύσκολη πρώτη χρονιά» έγκειται ακριβώς στους πρώτους αυτούς μήνες που το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την πληθώρα των λοιμώξεων. Μέχρις ότου το παιδί χτίσει τις άμυνες του, διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες, εσείς θα χρειαστείτε υπομονή ενώ το παιδί θα χρειαστεί υποστήριξη και αυξημένη παιδιατρική φροντίδα.
Ποιες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις του παιδικού σταθμού ;
1)Κοινό κρυολόγημα 2) Φαρυγγο-αμυγδαλίτιδα/ωτίτιδα 3)Ιογενής Γαστρεντερίτιδα 4)Μολυσματικό κηρίο (Σταφυλόκοκκος) 5)Νόσος Χεριών – Ποδιών – Στόματος (Coxsackie). Τα παιδιά που πρωτοπηγαίνουν παιδικό σταθμό «δικαιούνται» περίπου 12 επεισόδια κοινού κρυολογήματος κατά την σχολική χρονιά.
Μέτρα Αντιμετώπισης (για τις ιώσεις του αναπνευστικού)
Συναισθηματική υποστήριξη, καλή ενυδάτωση, προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη σίτιση με ποιοτικά τρόφιμα και φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, αποσυμφόρηση της μύτης με πλύσεις φυσιολογικού ορού και αντιπυρετικά.
Αντιβιοτικά θα χορηγήσει μόνο ο παιδίατρος σε επιμονή του πυρετού (πάνω από 3 μέρες) και αν διαγνώσει επιπλοκές από μικροβιακή επιμόλυνση. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε το ατελείωτο σπιράλ φαρμάκων, αντιβιώσεων, εισπνοών, κορτιζόνης κλπ αν δεν είναι απόλυτα απαραίτητα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Όσο μικρότερο περάσει ένα παιδί την καταιγίδα της έκθεσης στις λοιμώξεις, τόσο πιο ανώριμο είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα και τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν χρόνια προβλήματα. Πρέπει να τηρηθεί η σωστή πρακτική : να κρατούμε αρκετό χρόνο το παιδί σε περίοδο λοίμωξης στο σπίτι για να ανακάμψει, να σιτιστεί σωστά, να κοιμηθεί σωστά, να ανέβουν οι άμυνες του, πριν έρθει το επόμενο επεισόδιο λοίμωξης. Και φυσικά να σταματήσουμε να στέλνουμε το μικρό παιδί στον παιδικό σταθμό άρρωστο !
Ποια είναι τα χρόνια προβλήματα ; Υποτροπιάζων βρογχόσπασμος, άσθμα, επίμονη ρινίτιδα, αποφρακτική άπνοια ύπνου, επίμονες ωτίτιδες, διόγκωση αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), κακό επίπεδο υγείας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας.

Δουλγέρης Κυριάκος,  Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

  1) Το νεογέννητο θα πρέπει να μπει στο στήθος της μαμάς του αμέσως μετά τον τοκετό. Τα νεογέννητα που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα, αμέσως μ...