Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Α ΤΕΣΤ - ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ


A TEST - SCHOOL READINESS SCREENING TEST



Στο ιατρείο πραγματοποιείται Προληπτικός Ανιχνευτικός Έλεγχος Σχολικής Ετοιμότητας σε όλα τα παιδιά ηλικίας 5 - 6,5 ετών, λίγο πριν αρχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Με το Α ΤΕΣΤ μπορούν να προληφθούν οι μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Προτείνεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία να γίνεται σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Με τον ανιχνευτικό έλεγχο εντοπίζονται έγκαιρα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν είναι ακόμα έτοιμα και αναπτυξιακά ώριμα να αρχίσουν το σχολείο.


Το Α ΤΕΣΤ δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους πριν από την έναρξη του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προληφθούν μελλοντικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολική Αποτυχία με όλες τις σοβαρές κοινωνικές και ψυχικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται (χαμηλή αυτοεκτίμηση, απόρριψη, διαταραχές διαγωγής).

Έχει σταθμιστεί αποκλειστικά σε Ελληνικό πληθυσμό και διαθέτει υψηλή ευαισθησία και εξειδίκευση. Εφαρμόζεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 5 - 6,5 ετών που πρόκειται να φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά στην Α δημοτικού και αποτελεί την πρώτη Ελληνική Δοκιμασία Ανίχνευσης της Σχολικής Ετοιμότητας.

Είναι απλό, σύντομο, εύχρηστο και ευχάριστο στην εφαρμογή του. Επιπρόσθετα η αυτόματη βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μειώνει σημαντικά το υποκειμενικό στοιχείο της αξιολόγησης και ισχυροποιεί την αξιοπιστία της δοκιμασίας.

ΤΙ ΕΛΕΓΧΕΙ : 1) Τη Σχολική Ετοιμότητα (λεκτική ικανότητα, κρίση, αφαιρετική σκέψη, οπτικο-κινητικό συντονισμό, οπτική αντίληψη, αδρή κινητικότητα 2) Την Υπερκινητικότητα / Διάσπαση Προσοχής 3) Τη Συμπεριφορά κατά την εξέταση.

Το Α ΤΕΣΤ δεν ελέγχει την ευφυία του παιδιού, δεν είναι δηλαδή τεστ νοημοσύνης. Είναι ανιχνευτικό τεστ που σχεδιάστηκε για να απαντήσει με απλό και αξιόπιστο τρόπο στο ερώτημα :

"Είναι το παιδί έτοιμο να φοιτήσει στο σχολείο ? ΝΑΙ / ΟΧΙ ?"

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...