Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

BABY LED WEANING




Τι είναι το BABY LED WEANING 


Το  Baby Led Weaning (BLW) είναι μία μέθοδος εισαγωγής των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, όπου την πρωτοβουλία και τον έλεγχο έχει το ίδιο το μωρό και όχι ο γονιός. Η διαφορά από την κλασική σίτιση με αλεσμένη τροφή, όπου ο φροντιστής ταΐζει το μωρό με το κουτάλι, είναι ότι το βρέφος από την αρχή μαθαίνει να τρώει μόνο του, χωρίς βοήθεια.



Γιατί να ακολουθήσει κάποιος τη μέθοδο;


Τα θετικά της μεθόδου BLW είναι:

Τα βρέφη τρώνε μη αλεσμένο φαγητό με τα δάκτυλα μόλις είναι αναπτυξιακά έτοιμα να το κάνουν. Έτσι είναι πιθανό να συμμετέχουν νωρίτερα στο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια.
 
Έχουν πιο ξεκάθαρη γεύση της κάθε τροφής, αφού τα φαγητά δεν είναι πολτοποιημένα μεταξύ τους.
 
Τα βρέφη επιλέγουν το τι θα φάνε και ρυθμίζουν την ποσότητα και τον ρυθμό με τον οποίο τρώνε. Έτσι μαθαίνουν να τρώνε με βάση το αίσθημα του κορεσμού τους (μείωση της πιθανότητας παχυσαρκίας στο μέλλον).
 
Μειώνεται η παρέμβαση και η πίεση του γονέα στο θέμα της ποσότητας ή της ποικιλίας του φαγητού (μείωση της πιθανότητας για παχυσαρκία στο μέλλον).


Δίνεται έμφαση στο να εξερευνεί και να ανακαλύπτει την ποικιλία των στερεών τροφών (μεγαλύτερη εισαγωγή ποικιλίας στη διατροφή).
 
Παρέχει γενικότερο αναπτυξιακό όφελος: βελτιώνει πάρα πολύ την λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό χεριών – ματιών.
 

Προάγει το αίσθημα ανεξαρτησίας και αυτονομίας.  


 

Πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε το BLW ;


Η μέθοδος πρέπει να ξεκινήσει όταν το μωρό δείχνει σημάδια αναπτυξιακής ετοιμότητας. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου στους 6 μήνες και όχι νωρίτερα, όταν είναι ικανό να κάθεται με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη και να απλώνει το χέρι για να πιάνει το φαγητό. Το BLW επεκτείνει τη φυσική περιέργεια του παιδιού να βάζει  τα διάφορα αντικείμενα στο στόμα του και στην ανακάλυψη του φαγητού.


Το βρέφος είναι ικανό να μασάει τις μαλακές τροφές  με τα ούλα του και δεν είναι απαραίτητο να έχει βγάλει δόντια για να αρχίσει το BLW.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ BLW- Πώς να το κάνετε;



Διαλέξτε κάποια στιγμή που το μωρό δεν είναι κουρασμένο ή πεινασμένο.


Καθίστε στο τραπέζι όλοι μαζί. Το βρέφος συμμετέχει στα γεύματα της οικογένειας. Στην αρχή θα υπάρχει ξεχωριστό BLW φαγητό για εκείνο, ενώ όσο η διαδικασία προχωράει θα τρώει και από το οικογενειακό φαγητό, αρκεί να είναι στην κατάλληλη μορφή.

 

Μπορείτε να το βάλετε σε καρεκλάκι φαγητού έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του ελεύθερα. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό κάθεται σε όρθια θέση και όχι σε ημικλινή.

 

Βάλτε προστατευτικό κάλυμμα στα ρούχα του και καλύψτε την περιοχή κάτω από την καρέκλα του με ένα καθαρό αδιάβροχο τραπεζομάντηλο.

 

Προσφέρετε λίγα κομματάκια φαγητού κάθε φορά (επιλογές από ό,τι τρώει η υπόλοιπη οικογένεια), σε σχήμα και μέγεθος που θα μπορεί να το χειριστεί. Το  φαγητό πρέπει να είναι τόσο βρασμένο όσο να στέκεται στο χέρι του και ταυτόχρονα αρκετά μαλακό για να το μασά. Αυτό σημαίνει λεπτά κομματάκια ή λωρίδες (sticks). Σταδιακά θα μπορεί να χειρίζεται πιο μικρά κομματάκια και ποικιλία πυκνοτήτων.

 

Το φαγητό καλύτερα να προσφέρεται απευθείας στον δίσκο ή στο τραπέζι και να μην χρησιμοποιούνται πιάτα ή μαχαιροπήρουνα για να μην αποσπάται η προσοχή του μωρού. 

 

Επιτρέψτε στο μωρό να φάει με τον δικό του ρυθμό. Δεν βιαζόμαστε και δεν πιέζουμε το μωρό να φάει, το αφήνουμε να παίζει όσο θέλει με το φαγητό. Μην περιμένετε να φάει πολύ στην αρχή – θα φάει όταν είναι έτοιμο. 

 

Προσφέρετε νερό σε εκπαιδευτικό ποτηράκι.

 

Η προσφορά του γάλακτος, είτε από θηλασμό, είτε ξένο, συνεχίζεται κατά απαίτηση του βρέφους, σε όλο το στάδιο της εισαγωγής των στερεών τροφών.

 

Να δοκιμάζετε ξανά μετά από μερικές μέρες τροφές που έχουν απορριφθεί. Τα μωρά συχνά αλλάζουν άποψη και δέχονται τροφές που είχαν αρχικά απορρίψει.

 

Είναι σημαντικό για την επιτυχή εδραίωση της μεθόδου BLW, μόνο το ίδιο το μωρό να επιτρέπεται να βάζει το φαγητό στο στόμα του. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του.

 

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του με το φαγητό.

 

Μην προσφέρετε μικρές και σκληρές τροφές, όπως ολόκληρα σταφύλια ή τοματίνια. Να αφαιρούνται κουκούτσια από φρούτα όπως ελιές. Οι ξηροί καρποί χωρίς άλεσμα είναι ακατάλληλοι.

Οι εξαιρέσεις είναι οι ίδιες όπως εάν ταΐζαμε αλεσμένα: αλάτι, ζάχαρη, μέλι, φρέσκο γάλα, χυμοί φρούτων, τσάι.






Υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής; 


Μία πολύ συχνή ανησυχία κατά το BLW είναι το εάν υφίσταται ο κίνδυνος πνιγμού του μωρού.


Για να απαντήσουμε προκαταβολικά, ο κίνδυνός πνιγμονής είναι πάντα υπαρκτός, όπως και όταν ταΐζουμε το μωρό γάλα ή αλεσμένα τρόφιμα.


Το BLW είναι μία ασφαλής διαδικασία, εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες και το μωρό έχει το ίδιο τον έλεγχο της τροφής του. Κατά τις πρώτες προσπάθειες, οι περισσότερες δαγκωματιές θα πέσουν μπροστά, έξω από το στόμα του μωρού. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσει κανείς να βοηθήσει το βρέφος, με το να βάλει φαγητό στο στόμα του.


Το αντανακλαστικό αναγούλιασμα (gagging) είναι συχνό στα πρώτα στάδια του BLW και αποτρέπει το φαγητό από το να προωθηθεί πολύ πίσω αμάσητο. Όσο το βρέφος ωριμάζει και γίνεται πιο ικανό στη μάσηση, το σημείο όπου ενεργοποιείται το αντανακλαστικό μετακινείται πιο πίσω. Παρόλο που το gagging φαίνεται τρομακτικό σαν εμπειρία στους γονείς, τα μωρά δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτό και συνεχίζουν κανονικά την προσπάθεια σίτισης.


 

Παραδείγματα διαιτολογίου baby led weaning

Τα πρώτα φαγητά του μωρού 





Η εισαγωγή των τροφών γίνεται τηρώντας χρονολόγιο παρατήρησης για τυχόν αλλεργίες, δηλαδή προσθέτοντας μία νέα τροφή ανά 3 μέρες και παρατηρώντας για τυχόν αντιδράσεις, όπως ακριβώς γίνεται και με τα αλεσμένα τρόφιμα.


Στην αρχή το βρέφος απλά θα παίζει με το φαγητό. Μπορεί να φέρνει το φαγητό στο στόμα και να το γλύφει ή να το ρουφάει ή απλά να το λιώνει στα χεράκια του και να το πετάει κάτω. Δεν περιμένουμε ότι να φάει από την αρχή ποσότητες, κάθε φορά συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα.


Η βασική τροφή έως τους 9 μήνες παραμένει το γάλα και γι’ αυτό ο θηλασμός συνεχίζει ελεύθερα ή αν το μωρό τρέφεται με φόρμουλα, δεν κόβονται τα γεύματα, ιδίως στην αρχή της μεθόδου. Όσο το μωρό αυξάνει τις ποσότητες, τα ταΐσματα με το γάλα θα μειώνονται


Τα πιο εύκολα φαγητά για να ξεκινήσει ένα βρέφος είναι τα βρασμένα λαχανικά κομμένα σε σχήμα που να μπορεί να πιάνει με τη χούφτα του. Δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά βρασμένα, ώστε να μην διαλύονται στα χέρια του μωρού. Συνήθως τα λαχανικά τα βράζουμε τόσο ώστε να λιώνουν εάν τα πιέσουμε δυνατά ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά μας.


Δεν θα πρέπει να είναι σε μικρά κομμάτια καθώς το βρέφος ακόμα δεν έχει μάθει να πιάνει αντικείμενα ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα και έτσι δεν θα μπορέσει να τα φέρει στο στόμα. Τα πιο μεγάλα κομμάτια του επιτρέπουν να κόψει μόνο του το μέγεθος που μπορεί το ίδιο να διαχειριστεί.


Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι βρασμένο μπρόκολο, βραστά καρότα, στίκς από κολοκυθάκια, γλυκοπατάτα, γλυκοκολοκύθα. Σε τρόφιμα που μπορεί να γλιστράνε, όπως το αβοκάντο και το αχλάδι, μπορούμε να κόψουμε εγκοπές κατά μήκος ώστε να πιάνονται πιο εύκολα. Ή εάν έχουν φλούδα, όπως η μπανάνα, μπορεί να δοθεί κομμένη στη μέση και το μισό να έχει τη φλούδα πάνω ώστε να το κρατάνε από εκεί. Το κρέας μπορούμε να το δώσουμε σε ίνες μαζεμένο σε «βουναλάκι» μπροστά του ώστε το μωρό να τα πιάνει με τη χούφτα του. Επίσης μπορεί να δοθεί σαν μπιφτέκι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΩΙ

 

 

 

 

Αχλάδι,

Μπανάνα,

Μήλο τριμμένο σε βουναλάκι, ή πολύ λεπτή φέτα, ή βρασμένο

Από τον 7ο μήνα:

Βρώμη βρασμένη βουναλάκι + μπανάνα (κουτάλι),

Μάφινς με βρώμη

 

 

 

 

 

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙ

 

Μπρόκολο σε μπαστουνάκι,

Καρότο σε μπαστουνάκι,

Πατάτα σε μπαστουνάκι,

Κολοκύθι σε μπαστουνάκι,

Κοτόπουλο,

Ψάρι,

Κιμάς σε βουναλάκι (μοσχαρίσιος ή κοτόπουλου)

Από τον 7ο μήνα:

Μπιφτέκι: με βρώμη ή τριμμένη φρυγανιά και αυγό,

Μπακαλιάρος

 

 

 

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

 

Βρώμη βρασμένη βουναλάκι + μπανάνα,

Ψωμί,

Φρούτο,

Κεφτεδάκια,

Από τον 7ο μήνα:

Ξανά το μεσημεριανό

Μάφινς (με αυγό)

pancakes (τηγανίτες - με αυγό σαν κρέμες)





ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Βρείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...