Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 2 ΕΩΣ 5 ΕΤΩΝ !! “terrible twos - horrible threes - wonderful fours ! “


 

Στις ηλικίες μεταξύ 2 και 5 ετών κυριαρχούν η εμφάνιση της γλώσσας και η έκθεση του παιδιού σε ένα διευρυμένο κοινωνικό κύκλο.

Ως νήπια, τα παιδιά μαθαίνουν να απομακρύνονται και να επιστρέφουν στο ασφαλές περιβάλλον του ενήλικα. Στη προσχολική ηλικία τα νήπια διερευνούν τον συναισθηματικό αποχωρισμό εναλλάσσοντας την πεισματική αντίδραση με τη χαρούμενη συμμόρφωση και τη θαρραλέα εξερεύνηση με την προσκολλημένη εξάρτηση.

Αυξάνοντας το χρόνο που το παιδί περνάει στις σχολικές αίθουσες και στο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά, προκαλείται η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε νέους κανόνες και σχέσεις.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι στο παρελθόν, ταυτόχρονα όμως γνωρίζουν και τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από τον ενήλικο κόσμο και τις δικές τους περιορισμένες ικανότητες.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

Προς το τέλος του 2ου έτους επιβραδύνεται η σωματική και εγκεφαλική αύξηση του βρέφους με αντίστοιχη μείωση στις διατροφικές απαιτήσεις και την όρεξη, καθώς και την εμφάνιση «επιλεκτικών» διατροφικών συνηθειών (peaky eaters). Οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το γνώριμο σενάριο «μου έτρωγε τα πάντα και τώρα δε μου τρώει τίποτα» είναι φυσιολογικό, γιατί ο ρυθμός αύξησης του παιδιού μειώνεται σε σχέση με τη βρεφική περίοδο. Επίσης το νήπιο αποκτά άποψη και δοκιμάζει τα όρια του (και τα όριά μας !).

Η προσδοκόμενη ετήσια αύξηση βάρους είναι της τάξης των 2 kg το χρόνο. Άρα ένα βρέφος 12 κιλών στα 2 χρόνια περιμένουμε να γίνει 14 κιλά στα 3 χρόνια. Σταματούμε λοιπόν να αγχωνόμαστε για το βάρος του παιδιού !

Τα παιδιά με πρώιμη εμφάνιση παχυσαρκίας κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να μετατραπούν σε παχύσαρκους ενήλικες. Το ΄΄καλοθρεμένο΄΄ νήπιο αρέσει στια γιαγιάδες αλλά όχι σε εμάς τους παιδιάτρους. Αν ο δείκτης μάζας σώματος του παιδιού ξεφεύγει χρειάζονται όρια !

ΒΑΔΙΣΗ

Τα νήπια προσχολικής ηλικίας έχουν βλαισογονία (τα γόνατα έρχονται κοντά μεταξύ τους όταν περπατούν) και μέτριου βαθμού πλατυποδία. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το βάδισμά τους μπορεί να φαίνεται περίεργο. Ο γιατρός σας θα σας καθησυχάσει σχετικά. Παρά το ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που τα νήπια περπατούν, το περπάτημα στα μύτες δεν θα πρέπει να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την ηλικία των 5 τα πόδια γίνονται ίσια και αναπτύσσεται η καμάρα στα πέλματα.

Τα περισσότερα παιδιά περπατούν με ώριμο βηματισμό και τρέχουν με σταθερότητα πριν κλείσουν τα 3 έτη. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο εύρος στην ανάπτυξη των κινητικών δραστηριοτήτων (μπάλα, ποδήλατο, σκαρφάλωμα, χορός) το οποίο εξαρτάται τόσο από τις ατομικές κλίσεις όσο και από τις απαιτήσεις/ευκαιρίες του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

ΥΠΝΟΣ

Στην προσχολική ηλικία αυξάνεται η σωματική ενέργεια και μειώνεται η ανάγκη για ύπνο σε 11-13 ώρες/24ωρο με το παιδί να καταργεί τελικά το μεσημεριανό ύπνο. Έτσι αν ο ύπνος το μεσημέρι έχει καταλήξει σε μία αγωνιώδη μάχη, είναι η ώρα του να κοπεί.

ΔΡΑΣΗ

Τα ενεργητικά και συντεταγμένα παιδιά αναπτύσσονται συναισθηματικά με γονείς ή εκπαιδευτικούς που τα ενθαρρύνουν σε σωματικές δραστηριότητες. Τα λιγότερο ενεργητικά, πιο εγκεφαλικού τύπου, παιδιά μπορεί να αναπτύσσονται με ενήλικες που δίνουν έμφαση στο ήρεμο παιχνίδι.

ΔΕΞΙ – ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ

Η επιλεκτική χρησιμοποίηση του ενός χεριού συνήθως σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Πιέζοντας το παιδί να αλλάξει χέρι προτίμησης μπορεί να επιφέρει απογοήτευση.

ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύσσεται και ο έλεγχος του εντέρου κα της ουροδόχου κύστης με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των παιδιών όσον αφορά στην ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Τα κορίτσια φαίνεται ότι εκπαιδεύονται πιο νωρίς από ότι τα αγόρια. Τα κορίτσια συνήθως ουρούν στο κρεβάτι τους μέχρι την ηλικία των 4 ετών ενώ τα αγόρια μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Για κάποια παιδιά η εκπαίδευση για τη χρήση τουαλέτας μπορεί να αποτελέσει έναν παρατεταμένο αγώνα ισχύος. Η άρνηση για να κάνουν κακά στη τουαλέτα ή το γιογιό είναι συνηθισμένη και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και απογοήτευση των γονιών. Η αποφυγή συζήτησης του θέματος, η προσωρινή διακοπή της εκπαίδευσης και η επιστροφή στη χρήση της πάνας, μπορεί τελικά να βοηθήσει στην προαγωγή του ελέγχου των σφιγκτήρων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η φυσιολογική μείωση της όρεξης σε αυτή την ηλικία μπορεί να εγείρει ανησυχία σχετικά με τη διατροφή των παιδιών. Οι καμπύλες αύξησης πρέπει να καθησυχάζουν τους γονείς ότι η λήψη τροφής του παιδιού είναι επαρκής. Τα παιδιά ρυθμίζουν συνήθως τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές τους ανάγκες σύμφωνα με το αίσθημα πείνας και κορεσμού. Προσπαθώντας οι γονείς να ελέγξουν την ποσότητα του φαγητού που λαμβάνει το παιδί παρεμβαίνουν στην αυτορρύθμιση του μηχανισμού πείνας – αίσθημα κορεσμού καθώς το παιδί θα πρέπει είτε να δεχθεί την τροφή είτε να επαναστατήσει ενάντια στην πίεση που του ασκείται. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε υπερσιτισμός είτε υποσιτισμός.

Τα παιδιά που είναι υπερβολικά δραστήρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν και οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης. Οι ανησυχίες των γονιών σχετικά με πιθανή υπερκινητικότητα μπορεί να αντικατοπτρίζουν απρόσφορες προσδοκίες (πχ περιμένουμε από ένα παιδί να κάθεται στη καρέκλα του σε ηλικία 2,5 ετών, αυξημένες φοβίες (παραπληροφόρηση από το διαδύκτιο) ή πραγματική υπερκινητικότητα. Τα παιδιά που είναι ριψοκίνδυνα και ασχολούνται με ανεξέλεγκτες δραστηριότητες χωρίς να νοιάζονται για την προσωπική τους ασφάλεια θα πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω αξιολόγηση.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΛΩΣΣΑΣ-ΟΜΙΛΙΑΣ



Πότε ανησυχούμε όταν το παιδί μας αργεί να μιλήσει ;

Η γλωσσική ανάπτυξη επιταχύνεται μεταξύ των ηλικιών 2 και 5 ετών. Το λεξιλόγιο αυξάνεται από 50-100 λέξεις σε περισσότερες από 2000. Η σύνταξη των προτάσεων εξελίσσεται από φράσεις τηλεγραφικής μορφής (μωρό κλαίει) σε προτάσεις που περιλαμβάνουν όλα τα μείζονα γραμματικά συστατικά. Εμπειρικά θεωρούμε ότι μεταξύ 2 και 5 ετών, ο αριθμός των λέξεων σε μία πρόταση ισοδυναμεί με την ηλικία (2 για 2 ετών, 3 για 3 ετών κλπ).

Από την ηλικία 21 μηνών έως 2 ετών τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν κτητικές αντωνυμίες (μου – η μπάλα μου), ενεστωτικούς χρόνους (εγώ παίζω), ερωτήσεις και αρνητικές απαντήσεις.

Στην ηλικία των 4 ετών τα παιδιά μετρούν μέχρι το 4 και χρησιμοποιούν παρελθοντικό χρόνο.

Τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν μεταφορές κι έτσι κατανοούν μόνο την κυριολεκτική σημασία των λέξεων (πχ ελαφρύ σαν πούπουλο – αυτός ο χαρακτηρισμός θα δημιουργήσει απορίες στο παιδί).
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι έννοιες ομιλία και γλώσσα είναι διακριτές, ομιλία είναι η παραγωγή κατανοητών ήχων ενώ η γλώσσα αναφέρεται σε βαθύτερη πνευματική λειτουργία. Δηλαδή μπορεί ένα παιδί ακόμα να μην μιλάει αλλά να κατανοεί, να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Αυτό είναι πιο σημαντικό και έχει μεγαλύτερη προγνωστική σημασία (δεκτική γλώσσα – κατανόηση).

Η απόκτηση γλωσσικών ικανοτήτων εξαρτάται από την επίδραση του περιβάλλοντος του παιδιού. Ενισχύεται από την ποσότητα και την ποικιλία της ομιλίας όταν απευθυνόμαστε στο παιδί καθώς και από το να θέτουμε ερωτήσεις και να ενθαρρύνουμε την έκφραση του λόγου.

Ο λόγος συνδέεται εξίσου με την διανοητική και συναισθηματική ανάπτυξη. Η καθυστέρηση ανάπτυξης της γλώσσας μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ένδειξη ότι ένα παιδί έχει νοητική υστέρηση ή αυτιστικού τύπου διαταραχή. Μία προσεκτική εκτίμηση από τον παιδίατρο σε πρώτη φάση θα ανακουφίσει την οικογένεια από το άγχος καθώς τις περισσότερες φορές πρόκειται για μεμονωμένη καθυστέρηση ομιλίας. Αν τυχόν ανευρεθούν ύποπτα σημεία θα συστηθεί περεταίρω έλεγχος σε αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχίατρο.

Η πρώτη εκτίμηση από λογοθεραπευτή συστήνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχουν ενδείξεις.

Η γλώσσα παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της συμπεριφοράς μέσω εσωτερικευμένης «ομιλίας με τον ίδιο του τον ευατό» κατά την οποία το παιδί επαναλαμβάνει τις απαγορεύσεις του ενήλικα, αρχικά προφορικά και κατόπιν νοητικά. Η γλώσσα επιτρέπει επίσης στα παιδιά να εκφράζουν συναισθήματα όπως θυμό ή απογοήτευση χωρίς να τα αναπαριστούν. Συνεπώς τα παιδιά με καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας δείχνουν μεγαλύτερου βαθμού οργή και άλλες εξωτερικευμένες συμπεριφορές.

Η ανάπτυξη της προσχολικής γλώσσας θέτει τα θεμέλια για την μετέπειτα επιτυχία στο σχολείο. Η έγκαιρη διάγνωση και η ενίσχυση της δυσχέρειας της ομιλίας προλαμβάνει τις μετέπειτα μαθησιακές δυσκολίες.

Τα εικονογραφημένα βιβλία παίζουν έναν ειδικό ρόλο στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Το λεξιλόγιο των παιδιών και η δεκτική γλώσσα βελτιώνονται όταν οι γονείς τους διαβάζουν συνεχώς. Το διάβασμα μεγαλοφώνως μαζί με το παιδί αποτελεί μία διαδικασία αλληλεπίδρασης κατά την οποία ο γονιός εστιάζει επανειλημμένα την προσοχή του παιδιού σε μία συγκεκριμένη εικόνα, κάνει ερωτήσεις και μετά παρέχει ανατροφοδότηση στο παιδί.

Τα στοιχεία της κοινής προσοχής, της ενεργούς συμμετοχής, της άμεσης ανατροφοδότησης και της επανάληψης κάνουν αυτές τις συνήθειες ιδανικές για την εκμάθηση της ομιλίας.

Η περίοδος της ταχείας απόκτησης της γλώσσας συμπίπτει επίσης με την πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακής δυσχέρειας λόγου και τραυλισμού («κεκεδίζει»). Οι συνήθεις δυσκολίες περιλαμβάνουν παύσεις και επαναλήψεις των αρχικών ήχων. Το άγχος ή ο ενθουσιασμός επιδεινώνουν αυτές τις δυσκολίες, οι οποίες σε γενικές γραμμές υποχωρούν από μόνες τους. Παρότι είναι σύνηθες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, το 1% περίπου από αυτά εξακολουθούν να εμφανίζουν σημαντικό τραυλισμό και μετά την ηλικία των 8 ετών.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν τραυλισμό πρέπει να υπόκεινται σε περαιτέρω αξιολόγηση σε περιπτώσεις που είναι σοβαρός και επίμονος, είτε συσχετίζεται με άγχος, είτε όταν οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Η θεραπεία περιλαμβάνει την καθοδήγηση των γονέων να μειώσουν τις πιέσεις που σχετίζονται με την ομιλία.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ


 1. Επίπεδες και εισέχουσες θηλές

Η μορφή της θηλής μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό τις πρώτες μέρες. Στην πορεία όμως, οι θηλές συνήθως μεγαλώνουν και οι δυσκολίες θηλασμού βελτιώνονται σημαντικά. Ενδέχεται ωστόσο να χρειαστεί η χρήση βοηθημάτων θηλασμού π.χ. ψευδοθηλές ή/και η υπόδειξη υποστηρικτικών τεχνικών από επαγγελματία υγείας.

2. Πληγωμένες θηλές
Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που τις περισσότερες φορές δημιουργείται από την κακή σύλληψη της θηλής από το μωρό.
Αντιμετωπίζεται με τη διόρθωση της θέσης θηλασμού και της σύλληψης της θηλής.
Οι πληγωμένες θηλές είναι επώδυνες.
Ανακούφιση από τον πόνο και γρηγορότερη επούλωση μπορούν να προσφέρουν:
• Άνετα και βαμβακερά ρούχα ή και καθόλου στηθόδεσμος στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών.
• Χρήση «κοχυλιών» αντί επιθεμάτων στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών, σε περίπτωση αυξημένης ροής γάλακτος.
• Επάλειψη της θηλής με γάλα στο τέλος κάθε θηλασμού.
• Κομπρέσες φυσιολογικού ορού.
• Κρέμες που επιταχύνουν την επούλωση π.χ. λανολίνη.
Το στήθος δεν χρειάζεται πλύσιμο πριν από κάθε θηλασμό.

3. Υπερφόρτωση
Η υπερφόρτωση των μαστών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή γάλακτος συνήθως το 3°- 4° 24ωρο ζωής του παιδιού και αποτελεί μια από τις πιο συχνές δυσκολίες του θηλασμού.
Το στήθος είναι πρησμένο, κόκκινο, το δέρμα τεντωμένο και προκαλείται έντονη ενόχλησηή πόνος (πέτρωμα μαστού).
Το μωρό συχνά δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή και αυτό μεγαλώνει το πρόβλημα.
Ορισμένα μέτρα που προσφέρουν ανακούφιση είναι τα εξής:
• Συχνοί θηλασμοί ώστε να αδειάζει το στήθος.
• Ελαφρύ μασάζ πριν τον θηλασμό από τη θηλή προς το στέρνο για να αποσυμφορηθεί η περιοχή γύρω από τη θηλή. Αυτό θα διευκολύνει το μωρό να πιάσει καλύτερα.
• Ζεστό ντους ή κομπρέσες στο στήθος, πριν τον θηλασμό για να διευκολυνθεί η ροήτου γάλακτος.
• Άντληση κάποιας ποσότητας γάλακτος με το χέρι πριν τον θηλασμό ώστε να γίνει πιο εύκολο το πιάσιμο της θηλής από το μωρό.
• Κρύες κομπρέσες στο στήθος μετά τον θηλασμό.
Αν το στήθος παραμένει βαρύ και μετά τον θηλασμό, μπορεί να επαναληφθεί το μασάζ και η άντληση.
Η συμφόρηση των μαστών αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα.

ΑΜΕΛΞΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
Η άμελξη με το χέρι είναι πιο πρακτική γιατί δε χρειάζεται συσκευή. Ανακουφίζει στις περιπτώσεις υπερφόρτωσης και απόφραξης γαλακτοφόρου πόρου. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης ροής γάλακτος στην έναρξη του θηλασμού.
Πριν την άμελξη πρέπει να γίνει ένα ελαφρύ μασάζ σε όλο τον μαστό. Στη συνέχεια, η μητέρα τοποθετεί τον αντίχειρα στο πάνω τμήμα του στήθους, 3-4 εκατοστά από τη βάση της θηλής και τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο στο κάτω τμήμα του στήθους, 3-4 εκατοστά από τη βάση της θηλής, ώστε να σχηματιστεί με τα δάκτυλα το γράμμα C ή U.
Πιέζει ελαφρά με τα δάχτυλα τον μαστό προς τον θώρακα και έπειτα συμπλησιάζει τα δάκτυλα προς τη θηλή. Οι κινήσεις επαναλαμβάνονται ρυθμικά και με ταχύτητα που είναι ανεκτή στη μητέρα.
Η θέση των δακτύλων μπορεί να αλλάζει γύρω από τη θηλαία άλω, με στόχο να πιέζεται κάθε φορά διαφορετική περιοχή του μαστού.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ


Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας ενώ με βάση τα έως τώρα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης δεν υπάρχει προς το παρόν έξαρση κρουσμάτων ιλαράς


Το Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε αυτές που είχαν δηλώσει εξάλειψη της ιλαράς ως ενδημικής νόσου.

Συγκεκριμένα, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε 40 από τα 53 κράτη μέλη, εκ των οποίων 2 στα 5 ήταν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 1 στα 5 ενήλικες 20 ετών και μεγαλύτεροι.

Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιδημία ιλαράς σημειώθηκε στη χώρα μας την περίοδο 2017-2018 με περισσότερα από 3200 κρούσματα και 4 θανάτους. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας.

Με βάση τα παραπάνω η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου:

«Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24–36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση). Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:
o Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
o Εκπαιδευτικοί.
o Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
o Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
o Μέλη οικογένειας ατόμων με ανοσοκαταστολή.
o Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).»

ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !



Σήμερα θα μιλήσουμε:

Α) για την οξεία κεφαλαλγία και
Β) για τα πιο συχνά σύνδρομα κεφαλαλγίας στα παιδιά.

Αυτά είναι: η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσης. Το 8% των παιδιών και εφήβων, έχουν ημικρανία. Σε επίπεδο πληθυσμού στην Ελλάδα, το 1/6 των ανθρώπων έχει ημικρανία, ενώ 1 στους 4 εμφανίζει συμπτώματα κεφαλαλγίας τάσης.

ΟΞΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ : ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Ένας οξύς πονοκέφαλος, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί συχνά στα παιδιά. Περίπου το 60% των παιδιών και εφήβων θα βιώσουν πονοκέφαλο, μία φορά στη ζωή τους.

Πρέπει πάντα να γίνεται διάκριση των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών, (πχ ημικρανία) από τις δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες, οι οποίες είναι και επικίνδυνες (μηνιγγίτιδα, όγκος εγκεφάλου, ενδοκράνια αιμορραγία, αυξημένη ενδοκράνια πίεση).

Στην διερεύνηση που κάνουμε μεταξύ χρόνιας ή οξείας/ επείγουσας κεφαλαλγίας πολύ σημαντικό είναι το ιστορικό. Για παράδειγμα, “έχει προηγηθεί τραύμα/κάκωση του κεφαλιού?”.


Σημεία που μας ανησυχούν σε οξύ πονοκέφαλο:

1. Πυρετός και αλλαγή επιπέδου συνείδησης- παραπέμπει σε εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα- δεν μιλάμε για έναν απλό πυρετό που μπορεί να πονάει το κεφάλι του παιδιού, αλλά για επηρεασμένο παιδί με λήθαργο ή/και αλλαγή συμπεριφοράς.

2. Αλλαγή επιπέδου συνείδησης και κεφαλαλγία, χωρίς πυρετό. Παραπέμπει σε αιμάτωμα-υπαραχνοειδή αιμορραγία.

3. Πονοκέφαλος σε παιδί κάτω των τριών ετών.

4. Ένας πονοκέφαλος ο οποίος είναι σταθερός για μήνες και επιδεινώνεται, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα του παιδιού- σχολική και κοινωνική.

5. Αφύπνιση νωρίς το πρωί με κεφαλαλγία ή έμετο.

Ο σοβαρός πονοκέφαλος επηρεάζει τις δραστηριότητες του παιδιού (το παιδί δεν παίζει!).

ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ : ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑΣΗΣ

Πρόκειται για καταστάσεις που είναι συχνότερες σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και εφήβους.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας δεν είναι σπάνιος σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Υπάρχουν περιπτώσεις βρεφικών κολικών που αργότερα εξελίσσονται σε ημικρανία.

Η διάρκεια του επεισοδίου ημικρανίας είναι τουλάχιστον 2 ώρες σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου ένα επεισόδιο διαρκεί το λιγότερο 4 ώρες. Επίσης, στα παιδιά, μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη, σε αντίθεση με τους μεγάλους που συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Συνοδεύεται με ναυτία ή εμετό ή/και φωτοφοβία ή/και φωνοφοβία.

Η ημικρανία καλυτερεύει με τον ύπνο ή με ξεκούραση σε ήσυχο και σκοτεινό μέρος.

Κλασικά η ημικρανία διαχωρίζεται σε ημικρανία χωρίς αύρα και ημικρανία με αύρα. Η αύρα έχει προοδευτική επιδείνωση (περίπου 5 λεπτά),έχει κυρίως αισθητηριακά συμπτώματα (για παράδειγμα οπτική αύρα με θόλωση της όρασης) και προκαλεί φόβο.

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑΣΗΣ

Σε αυτό τον τύπο τουλάχιστον 10 επεισόδια κεφαλαλγίας συμβαίνουν το μήνα τα οποία διαρκούν από 30 λεπτά έως πολλές ώρες. Σε αντίθεση με την ημικρανία ο πονοκέφαλος εδώ είναι αμφίπλευρος, είναι πιεστικού χαρακτήρα και όχι σφυγμικός και είναι ήπιας έως μέτριας έντασης. Η κεφαλαλγία δεν χειροτερεύει με άθληση ή με την κίνηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς με κεφαλαλγία τάσης έχουν μάθει να την υπομένουν και δεν απευθύνονται στον ιατρό για το πρόβλημά τους. Πολλές φορές κάνουν κατάχρηση σε αναλγητικά που παίρνουν μόνοι τους με απρόβλεπα αποτελέσματα πχ επιβάρυνση του ήπατος ή πονοκέφαλο από κατάχρηση αναλγητικών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα επεισόδια καθημερινής κεφαλαλγίας είναι ένα πρόβλημα υγείας που απαιτεί αντιμετώπιση καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.

Τα ηλεκτρονικά μέσα επηρεάζουν τα επεισόδια (κινητό τις βραδινές ώρες) ενώ αντίθεση η άθληση βελτιώνει την κεφαλαλγία.

Θα πρέπει να γίνει ένας συμπληρωματικός έλεγχος για άλλες καταστάσεις που προκαλούν πονοκέφαλο (οφθαλμίατρος-αν χρήζει γυαλιών, προβλήματα με συχνές ρινίτιδες/ιγμορίτιδες, ορθοπεδικά προβλήματα-αυχενικό σύνδρομο, υπέρταση).

Όσον αφορά τις απεικονιστικές μεθόδους υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα στα οποία γίνεται μαγνητική εγκεφάλου για τη διάγνωση της ημικρανίας. Ωστόσο οι πιο πολλοί ασθενείς έχουν φυσιολογική μαγνητική.

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας στα παιδιά χορηγούνται παυσίπονα όπως algofren, naproxen, depon σε υψηλές δόσεις εντός μίας ώρας από την έναρξη των πονοκεφάλων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καθοδήγηση από τον παιδονευρολόγο και τον παιδίατρο για να μην γίνεται κατάχρηση αυτών. Βοηθητικό είναι μία ψυχρή κομπρέσα στο μέτωπο, ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο και ο ύπνος.

Σε ημικρανία που δεν ανταποκρίνεται χρησιμοποιούνται πιο εξειδικευμένα φάρμακα ή συνδυασμός αυτών.

Γενικά για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας στους εφήβους είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών. Καλός ύπνος (τουλάχιστον 8 ώρες), όχι ηλεκτρονικά μέσα τις βραδινές ώρες, άθληση, εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου μέσα στην εβδομάδα.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

 


1) Το νεογέννητο θα πρέπει να μπει στο στήθος της μαμάς του αμέσως μετά τον τοκετό. Τα νεογέννητα που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα, αμέσως μετά τον τοκετό, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να θηλάσουν αποκλειστικά.

2) Συνδιαμονή μητέρας και μωρού στο δωμάτιο του μαιευτηρίου 24 ώρες το 24ωρο (rooming in). Το μωρό δεν πρέπει να απομακρύνεται παρά μόνο αν χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια εξέταση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δωμάτιο της μητέρας. Η συνδιαμονή μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε γρηγορότερα και καλύτερα τις ανάγκες του μωρού και να βελτιώσουμε τις γνώσεις και τις ικανότητές μας για τη διαδικασία του θηλασμού.

3) Στο νεογέννητο προσφέρεται μόνο μητρικό γάλα εκτός εάν ο παιδίατρος κρίνει ότι χρειάζεται συμπληρωματική διατροφή. Η μητέρα προσφέρει το στήθος στο μωρό χωρίς πρόγραμμα, όσες φορές θέλει το μωρό μέσα στην ημέρα και για όσο χρόνο αυτό επιθυμεί.

4) Το μωρό είναι καλό να μπαίνει στο στήθος όσο είναι ακόμη ήρεμο.

5) Οι γονείς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια πείνας ώστε να ανταποκρίνονται πριν το μωρό αρχίσει να κλαίει, κατάσταση που κάνει τον θηλασμό δυσκολότερο. Στα πρώιμα σημάδια συμπεριλαμβάνονται το να βάζει το μωρό τα χέρια στο στόμα, να δείχνει ότι ψάχνει για να φάει, να πιπιλάει, να κάνει γκριμάτσες που δείχνουν ότι θα κλάψει και τέλος να κλαίει.

6) Αποφεύγεται η χρήση πιπίλας ή άλλων θηλών τις πρώτες 40 μέρες ζωής του μωρού, μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός.

7) Κατά την επιστροφή από το μαιευτήριο στο σπίτι, η μητέρα χρειάζεται να επικεντρωθεί στη φροντίδα και τη διατροφή του μωρού της. Έχει, επίσης, ανάγκη από σωστή διατροφή, ψυχική και σωματική ξεκούραση. Σε αυτή τη φάση, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η υποστήριξη και η βοήθεια από τον σύντροφο και την οικογένειά της, όπως επίσης από τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη φροντίδα τη δική της και του μωρού της.

Σημαντικές πληροφορίες

• Το γάλα που παράγεται κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, λέγεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Είναι συμπυκνωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα. Μπορεί να μην το βλέπουμε εύκολα με το μάτι γιατί είναι διαφανές.

• Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγεται αμέσως μετά τη γέννηση είναι μικρή. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Η παραγόμενη ποσότητα αυξάνεται βαθμιαία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού.

• Το μωρό θηλάζει συνήθως 8-12 φορές μέσα στο 24ωρο. Ο χωρίς πρόγραμμα θηλασμός βοηθάει στην εδραίωσή του.

• Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της προσφοράς και ζήτησης. Συχνός θηλασμός και μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού συμβάλλουν στο να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος. Το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.

• Το σωστό πιάσιμο του στήθους από το μωρό και η ανταπόκριση στις ανάγκες του, μπορούν να εξασφαλίσουν έναν ομαλό θηλασμό και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν.

Η ενημέρωση και η υποστήριξη από έγκυρες πηγές και ο υποστηρικτικός με τον θηλασμό παιδίατρος θα βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες !!


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 2 ΕΩΣ 5 ΕΤΩΝ !! “terrible twos - horrible threes - wonderful fours ! “

  Στις ηλικίες μεταξύ 2 και 5 ετών κυριαρχούν η εμφάνιση της γλώσσας και η έκθεση του παιδιού σε ένα διευρυμένο κοινωνικό κύκλο. Ως νήπια, τ...