Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΤΕ ΠΕΙΝΑΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ;;




Σίτιση με βάση τα σημάδια πείνας και όχι με το ρολόι


Είτε θηλάζουμε το μωρό μας, είτε του δίνουμε ξένο γάλα, ισχύει το εξής : «Πετάμε το ρολόι και επικεντρώνουμε στα σημάδια της πείνας του βρέφους». Ειδικά το νεογέννητο βρέφος τρώει όποτε το ζητάει αυτό και μένει στο στήθος για όσο διάστημα θέλει να θηλάσει, δηλαδή μέχρι να το πάρει ο ύπνος πάνω στο στήθος ή μέχρι να το αφήσει από μόνο του. Εναλλακτικά για το μωρό που πίνει από το μπιμπερό, βάζουμε τόση ποσότητα στο μπουκάλι ώστε στο τέλος του φαγητού να αφήνει λίγο μέσα.

Στο ερώτημα «Πότε ταΐζουμε ένα μωρό ;» η απάντηση είναι «Όταν διαπιστώνουμε τα σημάδια της πείνας». Το βρέφος δεν υπακούει σε κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα που του επιβάλλει να τρώει για παράδειγμα ανά 3ωρο. Επίσης άλλες στιγμές πεινάει περισσότερο και άλλες τρώει λιγότερο.



Γι αυτό, οδηγίες σίτισης σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα είναι ξεπερασμένες.


Μερικά χαρακτηριστικά σημάδια πείνας είναι : ο ελαφρύς ύπνος με κινήσεις των ματιών κάτω από τα βλέφαρα, το άνοιγμα του στόματος, το γύρισμα του κεφαλιού και η αναζήτηση, το τέντωμα, οι κινήσεις των άκρων, οι κινήσεις των χειλιών ή όταν βάζει το χέρι στο στόμα.

Δεν περιμένουμε να κλάψει το μωρό για να το ταΐσουμε. Όταν φτάσει στο σημείο του κλάματος, τότε βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκνευρισμού, οπότε δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το στήθος και γίνονται συχνά πολλά λάθη στην τεχνική του θηλασμού. Μπαίνει και βγαίνει στο στήθος της μαμάς με αποτέλεσμα συχνά τον τραυματισμό της θηλής. Αντίθετα, αν το μωρό κλαίει δυνατά πρέπει πρώτα να το ηρεμήσουμε με γλυκόλογα, αγκαλιά, χάδι, ώστε να πάρει σωστή θέση και να πιάσει καλά τη θηλή.

Ακολουθώντας την σίτιση με βάση τα σημάδια της πείνας θα αποφύγουμε κάποια πολύ συχνά λάθη που γίνονται με την σίτιση των βρεφών. Για παράδειγμα, τα πολύ μικρά βρέφη που δεν έχουν ακόμα σταθερό πρόγραμμα φαγητού, μπορεί να έχουν ανάγκη από συχνό τάισμα, κάθε φορά που το μικροσκοπικό στομάχι τους αδειάζει. Είναι λάθος να περιμένουν με μία πιπίλα στο στόμα την "παρέλευση των 3 ωρών" για να φάνε !



Δουλγέρης Κυριάκος,  Παιδίατρος Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...