Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ



Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Παιδιά > 6 μηνών που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα :

1) Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
2) Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
3) Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
4) Μεταμόσχευση οργάνων
5) Δρεπανοκυτταρική νόσο (& άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
6) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
7) Χρόνια νεφροπάθεια
8) Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα
9) Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
10) Παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία

Από τους ενήλικες που φροντίζουν παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

Επίσης όλοι οι γονείς και τα άλλα άτομα (παππούδες, νταντάδες) που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, όπως και τα μεγαλύτερα αδερφάκια τους αν υπάρχουν.

Το παιδάκι που πηγαίνει παιδικό σταθμό πρέπει να εμβολιαστεί ; Όχι απαραίτητα! Το υγιές παιδάκι προσχολικής ηλικίας που πηγαίνει παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί. Ωστόσο αν το γενικό επίπεδο την υγείας του τη συγκεκριμένη περίοδο είναι χαμηλό, για παράδειγμα μετά από επαναλαμβανόμενες ωτολαρυγγολογικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις, κακή διατροφή και κακό ύπνο ή/και σιδηροπενική αναιμία, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει τον εμβολιασμό του.

Ο πατέρας βρέφους μικρότερου των 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστεί ? Ναι ! Και οι δύο γονείς, οι παππούδες και τα μεγαλύτερα αδέρφια βρεφών μικρότερων των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Η έγκυος μαμά πρέπει να εμβολιαστεί ? Ναι, παρά το ότι είναι έγκυος πρέπει να εμβολιαστεί. Το έμβρυο δεν κινδυνεύει από το εμβόλιο.

Η θηλάζουσα μαμά πρέπει να εμβολιαστεί ? Όχι απαραίτητα! Η θηλάζουσα μαμά με βρέφος μεγαλύτερο των 6 μηνών δεν κινδυνεύει περισσότερο από την αντίστοιχη μαμά που δεν θηλάζει. Αντικειμενικά δεν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Οι θηλάζουσες μαμάδες μάλλον εκ παραδρομής "τσουβαλιάστηκαν" μαζί με τις εγκύους και τις λεχωίδες στις επίσημες οδηγίες του υπουργείου, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να εμβολιαστούμε; Οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...