Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ - ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ;




Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, περίπου στον 6ο μήνα της ζωής, ο θηλασμός συνεχίζεται κανονικά κατά απαίτηση του μωρού. Το γάλα παραμένει η κύρια τροφή για το βρέφος σε όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής και ιδιαίτερα μέχρι και τον 9ο μήνα.

Ο μητρικός θηλασμός μετά τον 6ο μήνα της ζωής έχει να προσφέρει πάρα πολλά:

·        Παρέχει προστατευτική επίδραση για αυτοάνοσα νοσήματα όπως το βρεφικό έκζεμα και τα επεισόδια βρογχόσπασμου.

·        Το μητρικό γάλα όταν προσφέρεται παράλληλα με την εισαγωγή της γλουτένης (σιτηρά, δημητριακά) παρέχει αποδεδειγμένη προστατευτική επίδραση από την ανάπτυξη μίας νόσου που λέγεται κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

·        Το μητρικό γάλα στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής έχει την ιδιότητα να μειώνει την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη καθώς πλέον το βρέφος λαμβάνει πρωτεΐνες και από τις στερεές τροφές. Οι ανάγκες των βρεφών σε πρωτεΐνη είναι συγκεκριμένες την περίοδο του απογαλακτισμού (κατά μέσο όρο 10,2 gr/24ωρο στην ηλικία 6-12 μηνών). Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης κατά την βρεφική περίοδο οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση του μεταβολισμού και προδιαθέτει σε παχυσαρκία.

·        Το βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά έχει μάθει να έχει τον έλεγχο της ποσότητας της τροφής του. Ρυθμίζει μόνο του το «πότε» και το «ποσό τρώει» καθώς αντλεί από το στήθος όσο πραγματικά χρειάζεται. Στο στάδιο της εισαγωγής των τροφών, τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά, ελέγχουν με βάση το αίσθημα του κορεσμού τους και τις ποσότητες των στερεών γευμάτων. Ο θηλασμός αποδεδειγμένα προστατεύει από την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

·        Συνεχίζεται (όπως και στο 1ο εξάμηνο της ζωής) η προστατευτική επίδραση του θηλασμού απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις (πχ γαστρεντερίτιδες, νόσος covid19) που προσβάλουν την οικογένεια.


ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ





Η μετάβαση στις στερεές τροφές γίνεται με έναν σταδιακό τρόπο ενώ συνεχίζουμε να θηλάζουμε το βρέφος κατά απαίτηση. Δεν αναμένουμε το βρέφος να καταναλώσει εξ αρχής μεγάλη ποσότητα τροφής γι' αυτό συμπληρώνουμε το υπόλοιπο γεύμα του με θηλασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει πίεση και άγχος σε αυτή τη διαδικασία. Το βρέφος θα αυξήσει σταδιακά την ποσότητα της στερεής τροφής και θα μειώσει αντίστοιχα την ποσότητα του γάλακτος.

Υπάρχουν βρέφη που θα καταναλώσουν μεγάλες ποσότητας τροφής από τον 6ο μήνα και θα θηλάσουν λιγότερο όπως και υπάρχουν απολύτως φυσιολογικά βρέφη που θα το επιτύχουν αυτό στον 9ο μήνα. Μπορεί έως τότε να δέχονται λίγες κουταλιές ή κομματάκια φαγητού και να συμπληρώνουν τις υπόλοιπες θερμίδες τους με γάλα.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπτύξει τις ικανότητές του στη λήψη των στερεών τροφών όταν έρθει η ώρα του, μέσα σε ένα χρονικό εύρος που κυμαίνεται από τον 6ο έως τουλάχιστον τον 9ο μήνα ζωής και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το σεβαστούμε.

Παρομοίως ο αριθμός των γευμάτων αυξάνεται με έναν ομαλό και σταδιακό τρόπο. Δεν προσφέρουμε εξ αρχής 3 γεύματα στερεάς τροφής (πρωινό – μεσημεριανό – απογευματινό) αλλά η εγκατάσταση του κάθε γεύματος γίνεται με απόσταση τουλάχιστον 10-15 ημερών μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι τις πρώτες 10 με 15 ημέρες της εισαγωγής στερεών τροφών  θα προσφέρεται ένα μόνο γεύμα (πχ λαχανικά με μοσχάρι ή φρούτα) και όλη την υπόλοιπη ημέρα το βρέφος θα θηλάζει κατά απαίτηση σύμφωνα με τα σημάδια της πείνας.

Συνοψίζοντας :

·        Το βρέφος στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής πραγματοποιεί μία φυσιολογική μετάβαση, άλλοτε αργή άλλοτε πιο γρήγορη, ανάλογα με την αναπτυξιακή του ετοιμότητα, από τον ολοήμερο θηλασμό κατ' απαίτηση σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες στερεάς τροφής.
·        Ένα βρέφος που έφαγε μία ικανοποιητική μερίδα φαγητού μπορεί μέσα στην επόμενη ώρα να θελήσει να θηλάσει. Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο σε αυτό.
·        Δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση οι παλιές συνήθειες για αποθηλασμό και προσφορά ξένου γάλακτος μετά τους 6 μήνες.
·        Δεν αναμένουμε ότι το βρέφος θα αρχίσει άμεσα να αντικαθιστά εξ ολοκλήρου γεύματα θηλασμού με γεύματα στερεάς τροφής. Δεν ισχύει δηλαδή ότι από εδώ και πέρα θα θηλάζουμε το παιδί μόνο πρωί και βράδυ.
·        Τα πισωγυρίσματα από τις τροφές προς το θηλασμό είναι αναμενόμενα στις περιόδους ιώσεων ή οδοντοφυΐας.

Τα βρέφη στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής δεν θηλάζουν μόνο για να τραφούν. Το μωρό είναι φυσιολογικό να αποζητά το στήθος για να ξεδιψάσει, να καλυφθεί συναισθηματικά, να ηρεμήσει ή να κοιμηθεί ή για να ανακουφιστεί από την οδοντοφυΐα.

Δουλγέρης Κυριάκος 
Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...