Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΤΕΣΤ ΓΡΙΠΗΣ



Η διάγνωση της γρίπης δεν είναι δύσκολο να γίνει με την απλή κλινική εξέταση όταν το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης είναι σε έξαρση. Η εικόνα είναι πανομοιότυπη σε μεγάλο αριθμό παιδιών που νοσούν ταυτόχρονα στα σχολεία, έτσι που μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για γρίπη, ακόμα και αν δεν κάνουμε κάποιο διαγνωστικό τεστ

Η κλινική εικόνα συνήθως είναι χαρακτηριστική. Υψηλός πυρετός για 3 έως 10 μέρες, καταβολή του παιδιού, πόνος στα οστά, έντονο άλγος στο λαιμό και ξηρός βήχας που επιμένει για πολλές μέρες. Με τους μισούς συμμαθητές ή/και τα αδέρφια να υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα.

Τα τεστ γρίπης (γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου - rapid influenza diagnostic tests) ανιχνεύουν ποιοτικά την παρουσία του αντιγόνου της γρίπης Α ή/και της γρίπης Β σε δείγμα από το φάρυγγα του ασθενούς. 

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία όταν :

1) Υπάρχουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα και οι ιατροί είναι αναγκασμένοι να ψάξουν γρήγορα όλο το φάσμα των πιθανών αιτιών και θέλουν να αποκλείσουν ή να επιβεβαιώσουν τη γρίπη.

2) Όταν το παιδί παρουσιάζει παρατεινόμενο πυρετό (πάνω από 10 μέρες) και ξεκινάει η πλήρης διαφορική διάγνωση των αιτιών.

3) Σε ειδικές περιστάσεις πριν τη χορήγηση θεραπείας πχ σε ανοσοκατεσταλμένους.

Οπότε συστήνουμε να μην γίνεται ο έλεγχος με τεστ γρίπης σε κάθε παιδί, όταν είναι προφανές από την κλινική εικόνα ότι πρόκειται για γρίπη και δε συντρέχουν άλλοι ιδιαίτεροι ιατρικοί λόγοι. 

Αντίθετα το τεστ γρίπης είναι απαραίτητο να γίνεται όταν είναι η κατάσταση του παιδιού επιβάλλει την εργαστηριακή διερεύνηση για την εποχική γρίπη.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...