Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν το παιδί μας «ψήνεται» στον πυρετό !



Μία πολύ δυσάρεστη είδηση έρχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που μας προκαλεί μεγάλη θλίψη . . .

Μέσα σε μία περίοδο γρίπης αλλά και άλλων ιώσεων που προκαλούν πυρετό με μεγάλη διάρκεια, οι επιπλοκές είναι αυτό που φοβίζει γονείς και ιατρούς.

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στο παιδί αλλά στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για τον πυρετό που επιμένει.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν πολλές ανεύθυνες οδηγίες προς τους γονείς γα τον πυρετό, ειδικά από κάποιες σελίδες εναλλακτικής ή ομοιοπαθητικής ιατρικής, με ατάκες του τύπου "ο πυρετός είναι σύμμαχος του οργανισμού" ή "μην δίνετε πολλά αντιπυρετικά στα παιδιά" ή λανσάρονται ακόμα και "φυσικές θεραπείες για τον πυρετό".

Έχουμε καταλήξει να βλέπουμε παιδιά που ψήνονται για 3 και 4 μέρες χωρίς αντιπυρετικά γιατί "ο πυρετός όπως και η ασθένεια είναι φυσικό πράγμα" ή γιατί έτσι επιτάσσει η νέα ιντερνετική μόδα στην αντιμετώπιση της παιδικής ασθένειας.

Θα σας πω κάποιους σημαντικούς λόγους για να ελέγχετε τον πυρετό του παιδιού (>38), ειδικά αν είναι υψηλός και να μην ακούτε όλες αυτές τις ανοησίες.

Ο πυρετός πρέπει να πέσει για να μπορέσει το παιδί να συνέλθει. Να μπορέσει να σιτιστεί, να ενυδατωθεί, να κοιμηθεί. Να υποστηρίξουμε δηλαδή τον οργανισμό του. Το παιδί που πυρέσσει δεν μπορεί ούτε νερό να πιει καλά καλά.

Ο πυρετός πρέπει να πέσει για να αποφύγουμε τις παρενέργειες του ίδιου του πυρετού, με κύρια και συχνότερη την αφυδάτωση, η οποία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό που μάχεται με μία βαριά ίωση.

Ο πυρετός πρέπει να πέσει για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη γενική κατάσταση του παιδιού ή όπως συχνά ρωτάμε εμείς οι παιδίατροι "πως σου φαίνεται το παιδί όταν του πέφτει ο πυρετός ; είναι ζωηρό ;". Για να αποφύγουμε έτσι δυσάρεστες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο υψηλός πυρετός που παρατείνεται στις 6-7 μέρες θέλει επανεκτίμηση από τον παιδίατρο και διενέργεια ενός εργαστηριακού ελέγχου για να είμαστε σίγουροι για το τι αντιμετωπίζουμε.

ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...