Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ

 



(περιστατικό του ιατρείου μας)

Το νόσημα προκαλείται από τον ερπητοϊό 6 του ανθρώπου (HHV-6) που ευθύνεται για σημαντικό αριθμό εμπύρετης νόσησης στα μικρά παιδιά.

Προκαλεί υψηλό και συχνό πυρετό σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, γι’ αυτό συγχέεται με άλλα σοβαρότερα νοσήματα. Ο πυρετός αρχίζει αιφνίδια και είναι πολύ υψηλός, έως 40 C και πλέον. Διαρκεί 3 έως 4 ημέρες, σπάνια περισσότερο, ενώ η γενική κατάσταση του παιδιού δεν επηρεάζεται.

Ο πυρετός υποχωρεί απότομα και τότε εμφανίζεται βλατιδώδες ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα (όπως στη φωτογραφία).

Το νόσημα προσβάλει παιδιά από 6 μηνών – 4 χρονών, συνηθέστερα, έως το 2ο έτος της ζωής.

Εκτός του υψηλού πυρετού, τα άλλα συμπτώματα είναι ήπια. Παρατηρείται ερυθρότητα του φάρυγγα, των αμυγδαλών και των τυμπάνων και μικρού βαθμού διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Το εξάνθημα αρχίζει από τον κορμό και καταλαμβάνει το πρόσωπο, τον λαιμό και τα άκρα, δεν προκαλεί κνησμό και υποχωρεί σε 3 – 4 ημέρες, χωρίς απολέπιση ή υπέρχρωση του δέρματος. Το παιδί στην φάση του εξανθήματος δεν μεταδίδει την νόσο και έτσι δεν έχει νόημα να το απομονώσουμε (μεταλοιμώδες φαινόμενο).

Η ιογενής αυτή νόσος, λόγω του υψηλού πυρετού, συγχέεται με την έναρξη βαρέων μικροβιακών λοιμώξεων. Εάν προκαλέσει εμπύρετους σπασμούς θα πρέπει να αποκλειστεί η μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (ενυδάτωση- αντιπυρετικά) και δεν έχει ένδειξη η χορήγηση αντιβίωσης. Εάν δοθούν στα παιδιά από την αρχή της νόσου αντιβιοτικά, τότε το εξάνθημα μπορεί να εκληφθεί ως φαρμακευτική αλλεργία.

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...