Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΜΑΣ





Οι περισσότεροι γονείς αγχωνόμαστε για την δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις, τις δουλειές του σπιτιού και την κλεισούρα της καραντίνας, ψάχνουμε για έξυπνες δραστηριότητες. Πολλές φορές, παρά το ότι εξαντλούμε τη φαντασία μας, νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε.

Η αίσθηση “ότι κάτι δεν γίνεται σωστά” μας καταβάλει και από τα φυσιολογικά ξεσπάσματα-εκρήξεις των δίχρονων παιδιών, τα λεγόμενα “τάντρουμς”.

Κατ’ αρχάς, για όσους διακατέχονται από σύνδρομο χαμηλής αυτοπεποίθησης απέναντι στις ανάγκες των παιδιών, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το βασικό στοιχείο που περιμένει από εσάς το παιδί, είναι η ειλικρινής και ατελείωτη αγάπη σας, την οποία να είστε σίγουροι ότι το παιδί την εισπράττει. Η διαρκής υποστήριξη και το αίσθημα ασφάλειας που μπορείτε να προσφέρετε είναι αναντικατάστατο.

Άλλωστε ας μη νομίσουμε ότι δυο τρεις δεκαετίες παλαιότερα, οι γονείς αφιέρωναν χρόνο στο παιχνίδι με τα παιδιά, σε ευφάνταστες χειροτεχνίες και κατασκευές, σε παιχνίδια ρόλων ή διάβασμα βιβλίων…

Οι εποχές ευτυχώς για τα παιδιά έχουν αλλάξει και σήμερα με χαρά βλέπουμε ότι και ο πιο κουρασμένος γονιός, που μπορεί να λείπει για 10 και 12 ώρες τη μέρα στη δουλειά, θα ξεκλέψει ένα μισάωρο για να παίξει για λίγο με το παιδί του.

Αποβάλετε λοιπόν το αναίτιο άγχος, δώστε τον καλύτερο σας εαυτό και αφήστε το μικρό να σας καθοδηγήσει στο παιχνίδι του.

Τα δίχρονα βλαστάρια μας, είναι καταπληκτικοί μικροί άνθρωποι, ακόμα “υπό κατασκευή”. Μαθαίνουν να αναπτύσσονται με τρομακτική ταχύτητα.

Ένα δίχρονο ωθείται στο να κινείται, να εξερευνά, να ανακαλύπτει. Το να του προετοιμάσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλεία του, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Καλό είναι να του προσφέρουμε παιχνίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους (“ανοιχτά υλικά” όπως πχ τουβλάκια), κι όχι τόσο παιχνίδια που έχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή χρειάζονται μπαταρίες. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε το παιδί σας στις δραστηριότητες του νοικοκυριού. Το μαγείρεμα υπό την επίβλεψη σας είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι.

Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως, διασκεδάστε αύτη τη θαυμαστή περίοδο της ανακάλυψης του κόσμου, καθώς οι δεξιότητες και η επικοινωνία των παιδιών εκτινάσσονται μπροστά στα μάτια σας!

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...