Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2022-2023


 


Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο.

Τα μικρά σε ηλικία παιδιά καθώς και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Γι’ αυτό η προσοχή των παιδιάτρων στρέφεται προς τον εμβολιασμό ιδίως των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας (ηλικίες βρεφονηπιακού σταθμού).

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Άρα οι καλύτεροι μήνες για τον εμβολιασμό είναι ο μήνας Οκτώβριος και ο μήνας Νοέμβριος έτσι ώστε όταν η γρίπη εξαπλωθεί να έχουμε τα αντισώματά μας έτοιμα (απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης).

Τη χρονιά που μας πέρασε η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Η χρήση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις) λόγω της πανδημίας covid19, απέτρεψε σημαντικά και τη μετάδοση της γρίπης.

Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι η προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο εμβολιασμός έχει και πολλαπλάσια οφέλη για την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή. Συχνά με την έναρξή του επιδημικού κύματος παρατηρείται αποδιοργάνωση της οικογενειακής ζωής, απουσία από το σχολείο και τις δραστηριότητες και υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

Σημαντικό μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η απομόνωση των πασχόντων και η παραμονή του άρρωστου παιδιού στο σπίτι μέχρι να αποδράμουν πλήρως τα συμπτώματα. Είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις από τις εποχές όπου μέσα σε μία με δύο εβδομάδες «αποδεκατίζονταν» ολόκληρες σχολικές τάξεις.

Επειδή η γρίπη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ανάμεσα στα παιδιά, γονείς που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα καθώς και ηλικιωμένοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους μαθητές θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2022-2023 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Μαζί και με το φορτίο των άλλων ιώσεων που δέχονται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (κάτω των 5 ετών). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία μας κάνει να σκεφτούμε πως θα ήταν καλό να εμβολιάσουμε τα μικρά παιδιά, ακόμα και αν δεν ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όλες οι έγκυες γυναίκες για να προστατευθεί και ο οργανισμός τους και αργότερα το νεογέννητο.

Στα σπίτια όπου θα υπάρχει νεογέννητο κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες και τα αδερφάκια για να σχηματίσουν μία ασπίδα προστασίας γύρω από το νέο μέλος.

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι επίσημες συστάσεις εμβολιασμού σύμφωνα με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών της χώρας μας:

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση). Άρα και τα παιδιά κάνουν το ίδιο ακριβώς εμβόλιο που κάνουν οι ενήλικες.

Δ. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Το εμβόλιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο μετά από ηλεκτρονική συνταγή που εκδίδει ο παιδίατρος σας. Ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια του εμβολιασμού με ασφάλεια, την παρακολούθηση του παιδιού μετά τον εμβολιασμό και την καταχώρηση του εμβολίου στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών για την γρίπη.


Δουλγέρης Κυριάκος 
Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...