Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΣΤΡΕΠ-ΤΕΣΤ




 

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ;;

Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α' είναι βακτήρια που προκαλούν ποικίλες λοιμώξεις. Συχνότερες από αυτές είναι η φαρυγγό-αμυγδαλίτιδα, το μολυσματικό κηρίο και η οστρακιά.

Η διάγνωση της αμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι κλινική. Δηλαδή να μην ζητήσουμε τεστ ή καλλιέργεια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :

Αγόρι 5 ετών εξετάστηκε λόγω πυρετού εδώ και τέσσερις ημέρες. Παρόμοια συμπτώματα αναφέρονται και σε ένα γονιό της οικογένειας αλλά όχι στο μικρότερο αδερφάκι ηλικίας 2 ετών. Την πρώτη ημέρα του πυρετού το παιδί παρουσίασε κακουχία, πονόκοιλο και έκανε εμετό.

Με βάση την επιδημιολογία της περιοχής μας, όπου παρατηρείται έξαρση του στρεπτοκόκκου, ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τίθεται η υποψία στρεπτοκόκκου.

Από την εξέταση του παιδιού βρήκαμε : φάρυγγα κόκκινο και οιδηματώδη, με επέκταση της ερυθρότητας και στις παρίσθμιες καμάρες, ενώ η γλώσσα εμφάνιζε την χαρακτηριστική εικόνα σαν λευκή φράουλα (λευκωπό επίχρισμα).

Συνοδά βρήκαμε ωτίτιδα σε ένα αυτί και διογκωμένους πρόσθιους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Στο παιδί τέθηκε η κλινική διάγνωση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας. Στην συνέχεια χορηγήθηκε αντιβίωση για την θεραπεία του και την πρόληψη των σπάνιων επιπλοκών του στρεπτοκόκκου όπως είναι ο ρευματικός πυρετός, η σπειραματονεφρίτιδα και η μικροβιαίμια.

Αντιβιοτικό εκλογής για τον στρεπτόκοκκο είναι η πενικιλίνη όπου λόγω έλλειψης της σε μορφή σιροπιού χορηγούμε αμοξικιλλίνη ή κάποιο άλλο από τα εναλλακτικά φάρμακα. Εξάλλου η επιδημιολογία της περιοχής μας, με τα στελέχη του μικροβίου να είναι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά επιλογής, μας επιτρέπει να το κάνουμε.

ΑΡΑ: στις ξεκάθαρες περιπτώσεις, όπου η ιατρική μεθοδολογία και η εμπειρία μας το επιτρέπει, μπορούμε να βάλουμε την διάγνωση χωρίς εργαστηριακή διερεύνηση.

Σε άλλες βέβαια περιπτώσεις, όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, ο παιδίατρος, θα ζητήσει την βοήθεια του εργαστηρίου δηλαδή αντιγονικό τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep-test), καλλιέργεια φαρυγγικού και αντιβιόγραμμα.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...