Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ



  Σε λίγο, μία καινούργια περίοδος ξεκινά για το ζευγάρι που θα μεγαλώσει ένα νέο μωρό ! Όπως προετοιμαστήκαμε για την εγκυμοσύνη έτσι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τη μέρα που θα κρατήσουμε το μωρό στα χέρια μας στο μαιευτήριο. Κάποιες σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν κατασταλάξει μέσα μας. Σε αυτό το μαγικό ταξίδι, εσείς θα έχετε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παιδί σας. Εδώ βρίσκονται κάποιες οδηγίες για βασικά θέματα, πάνω στα οποία όμως επικρατεί συχνά αρκετή σύγχυση.

Γνωριστείτε με τον παιδίατρό σας πριν τον τοκετό 

Τι επιλογές θα κάνω για το μωρό μου τις μέρες στο μαιευτήριο; Ποιο είναι το ιδανικό διαιτολόγιο για την θηλάζουσα μαμά; Ποια φάρμακα είναι ασφαλή κατά την κύηση και την γαλουχία; Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω κατά την εγκυμοσύνη; Ποια εμβόλια μπορώ να κάνω κατά την εγκυμοσύνη για να προστατέψω τον νεογέννητό;

Κανονίστε μία συνάντηση γνωριμίας με τον παιδίατρό σας, τώρα που έχετε τον χρόνο να το κάνετε και ρωτήστε τον για όλα!

Επιλέξτε αποκλειστικό μητρικό θηλασμό

Για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού έχουν γραφεί ολόκληρα βιβλία. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα εξής: Έχει την ιδανικότερη σύνθεση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αύξησης του νεογνού και την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι το πιο εύπεπτο γάλα άρα και το καταλληλότερο για να μην υποφέρει το μωρό από κολικούς. Προσφέρει προστασία από τις λοιμώξεις με αντισώματα που παρέχονται άμεσα από τη μητέρα. Δρα ανασταλτικά σε εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων (κοιλιοκάκη, έκζεμα, άσθμα). Παρέχει εναλλαγή  γεύσεων στο μωρό ανάλογα με το διαιτολόγιο της μητέρας. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες της μαμάς επηρεάζουν την γεύση του γάλατος και συνηθίζουν τα βρέφη να αγαπάνε από μικρή ηλικία την γεύση των υγιεινών τροφών.
 
Προστατεύει αποδεδειγμένα από την παιδική παχυσαρκία αφού τα μωρά σιτίζονται µε βάση το αίσθημα του κορεσμού τους (τρώνε όταν πεινάσουν και σταματούν όταν έχουν χορτάσει ).

Με αποτέλεσμα ο μητρικός θηλασμός να προστατεύει μακροπρόθεσμα τα παιδιά από υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ζητήστε να σας βάλουν το μωρό αμέσως στο στήθος



Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Το μωρό αφήνεται, για μια ώρα, γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας του (skin to skin contact) σκεπασμένο με μία κουβέρτα. Οι διάφοροι χειρισμοί που συνηθίζονται στα μαιευτήρια (μπάνιο, ζύγιση, αιμοληψία) αναβάλλονται για αργότερα. Στη θέση αυτή, το νεογνό έχει την ιδανική θερμορύθμιση και την ευκαιρία να αρχίσει το θηλασμό αμέσως, γεγονός που δρα ευεργετικά στη διάρκεια και την εδραίωση του μητρικού θηλασμού.

Αν αφεθεί το νεογέννητο, αμέσως μετά τον τοκετό, μπρούμυτα πάνω στην κοιλιά της μητέρας του, τα πρώτα 20 λεπτά γυρίζει το κεφάλι του πέρα δώθε, τα επόμενα 20 λεπτά έρπει προς το στήθος της και τα επόμενα 20 λεπτά πιάνει τη θηλή και αρχίζει να θηλάζει!

Ζητήστε Rooming in

Δηλαδή το νεογέννητο να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο. Ο βίαιος αποχωρισμός μητέρας -  παιδιού που επιτελείται ακόμα σε πολλά μαιευτήρια της χώρας μας, είναι παρωχημένος και αποτελεί πλήγμα για τον μητρικό θηλασμό. Επιπλέον ο συγχρωτισμός των βρεφών σε θαλάμους νεογνών, τα οποία συνήθως φροντίζει ολιγάριθμο προσωπικό, εγκυμονεί τον κίνδυνο λοιμώξεων (σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, ιώσεις, νεογνική σηψαιμία).

Η συνδιαμονή δίνει την ευκαιρία στους γονείς, να ασχοληθούν ενεργά με την φροντίδα του νεογνού από την πρώτη κιόλας ημέρα, να μάθουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και να εξασκηθούν στο να ανιχνεύουν τα σημάδια της πείνας του.

Ο θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος και όποτε τον ζητάει το μωρό. Είναι αφύσικο το μωρό να μένει μακριά από τη μαμά του και να θηλάζει βάση προγράμματος όποτε φέρνουν το μωρό στη μαμά οι μαίες...

Μην δώσετε ξένο γάλα




Η τακτική της χορήγησης ξένου γάλακτος στο μαιευτήριο, έστω και μικρών ποσοτήτων, πρέπει να αναθεωρηθεί και οι πρώτοι που θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό είναι οι ίδιοι οι παιδίατροι.

Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στα μαιευτήρια χωρίς καν να ερωτηθούν οι γονείς!

Για τον θηλασμό ισχύει «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο περισσότερο μπαίνει το μωρό στο στήθος τόσο περισσότερο γάλα αυτό παράγει.

Το να δώσουμε ξένο γάλα με μπιμπερό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του δικού μας γάλατος. Επιπλέον  μπορεί να προκαλέσουμε στο νεογνό σύγχυση θηλής δηλαδή η εναλλαγή στήθος-μπιμπερό να «μπερδέψει» το μωρό και να δυσκολέψει το μητρικό θηλασμό. Τέλος η όλη τακτική της χορήγησης ξένου γάλατος μπορεί να προκαλέσει στάση του γάλατος στη στήθος της μητέρας και πρόκληση μαστίτιδας.

Αν και σχετικά χαμηλή ως ποσότητα, η ποιότητα του γάλατος των πρώτων ωρών είναι τέλεια προσαρμοσμένη στις ανάγκες του παιδιού.
 
Το γάλα αυτό ονομάζεται Πρωτόγαλα. 

Η ποσότητα που παράγεται είναι περίπου 50 ml την πρώτη μέρα και 200 ml τη δεύτερη μέρα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα και έχει υψηλή θερμιδική αξία.

Θηλάστε με τον σωστό τρόπο



Το μωρό μπορεί να θηλάζει είτε όταν η μητέρα είναι καθιστή είτε όταν είναι ξαπλωμένη. Η μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται να παίρνει το μωρό της στο κρεβάτι της διότι αυτό την ξεκουράζει και μπορεί να θηλάζει πιο άνετα τη νύχτα. Μετά το θηλασμό το βρέφος μπορεί να κοιμηθεί στην κούνια του ή να γίνει συγκοίμηση.

Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας δείξει την σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και τις εναλλακτικές στάσεις του θηλασμού. Το σωστό πιάσιμο της θηλής από το μωρό θα την προστατέψει από τον πόνο και τις ραγάδες.

Εκτός από την κλασική στάση λίκνου θα σας βολέψει πολύ η πλευρική στάση (στάση ράγμπι) και η στάση θηλασμού όταν είστε ξαπλωμένη στο πλάι. Η εναλλαγή στις στάσεις του θηλασμού βοηθάει το μαστό να αδειάζει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και προστατεύει τη θηλή από τραυματισμούς.

Θηλάστε με βάση τα σημάδια πείνας και όχι με το ρολόι




Για έναν επιτυχή θηλασμό ισχύει ότι «Πετάμε το ρολόι μας και επικεντρώνουμε στο μωρό μας». Το μωρό τρώει όποτε το ζητάει αυτό και μένει στο στήθος για όσο διάστημα θέλει να θηλάσει, δηλαδή μέχρι να το πάρει ο ύπνος πάνω στο στήθος ή μέχρι να το αφήσει από μόνο του. 

Στο ερώτημα «Πότε ταΐζουμε ένα μωρό;» η απάντηση είναι «Όταν διαπιστώνουμε τα  σημάδια της πείνας». Το μωρό δεν υπακούει σε κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα που του επιβάλλει να τρώει για παράδειγμα ανά 3ωρο. Γι' αυτό οδηγίες σίτισης σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα είναι ξεπερασμένες.

Μερικά χαρακτηριστικά σημάδια πείνας είναι : ο ελαφρύς ύπνος με κινήσεις των ματιών κάτω από τα βλέφαρα, το άνοιγμα του στόματος, το γύρισμα του κεφαλιού και η αναζήτηση, το τέντωμα, οι κινήσεις των άκρων, οι κινήσεις των χειλιών ή όταν βάζει το χέρι στο στόμα.

Δεν περιμένουμε να κλάψει το μωρό για να το ταΐσουμε. Όταν φτάσει στο σημείο του κλάματος, το βρέφος βρίσκεται σε κατάσταση εκνευρισμού, οπότε δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το στήθος και γίνονται συχνά πολλά λάθη στην τεχνική του θηλασμού. Μπαίνει και βγαίνει στο στήθος της μαμάς με αποτέλεσμα συχνά τον τραυματισμό της θηλής. Αντίθετα, αν το μωρό κλαίει δυνατά πρέπει πρώτα να το ηρεμήσουμε με αγκαλιά, κούνημα στον ώμο, χάδι, ώστε να πάρει σωστή θέση και να πιάσει καλά τη θηλή.

Ζητήστε από τους συγγενείς να μην μαζεύονται στο μαιευτήριο

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μας με την οικογένεια και τους φίλους μας. Δυστυχώς όμως ο συγχρωτισμός εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του βρέφους εξαιτίας της πιθανής μετάδοσης λοιμώξεων.

Ζητήστε από τους γονείς να σας αφήσουν μόνους σας

Οι γονείς μας περιμένουν και αυτοί με ανυπομονησία τον ερχομό του μωρού και συνήθως είναι παρορμητικοί και δίνουν συμβουλές για όλα. Πολλές φορές όμως οι υπερβολικές πληροφορίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Είναι πολύ σημαντικό για το ζευγάρι να μείνει μόνο του με το νέο μωρό, ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μάθει γρήγορα να το χειρίζεται.

Δουλγέρης Κυριάκος,  Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...