Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΗ ΥΠΝΟ



Sudden Infant Death Syndrome


Το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου του Βρέφους είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους. 

Πρόκειται για απότομο και ανεξήγητο θάνατο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σήμερα είναι γνωστοί αρκετοί παράγοντες που συνδέονται με το σύνδρομο αυτό, με συχνότερη αιτία την ασφυξία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης με τη μορφή λήψης προληπτικών μέτρων.

Ο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο είναι το να βάζουμε το βρέφος για ύπνο ανάσκελα. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εισρόφησης στη θέση αυτή. Όταν στο στόμα του μωρού υπάρχει υγρό, αυτό καταπίνεται ή το βγάζει με γουλιά προς τα έξω.

Κάθε λεπτό ύπνου μετράει. Βρέφη που έχουν συνηθίσει να κοιμούνται ανάσκελα και τοποθετούνται μερικές φορές μπρούμυτα (π.χ. για το μεσημεριανό ύπνο), παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου. Για το λόγο αυτό φροντίστε όλοι όσοι θα ασχοληθούν με το μωρό να γνωρίζουν τη σωστή θέση ύπνου.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πλάγια θέση δεν είναι το ίδιο ασφαλής με την ύπτια (ανάσκελα) θέση, ενώ η πλέον επικίνδυνη θέση για την πρόκληση ασφυξίας είναι η θέση μπρούμυτα.

Το στρώμα της κούνιας θα πρέπει να είναι σκληρό και να μην βουλιάζει το μωρό μέσα. Ποτέ μην το αφήνετε να κοιμάται σε μαξιλάρια ή άλλες μαλακές επιφάνειες.

Κρατήστε τα μαλακά ξένα σώματα μακριά από το παιδί όταν κοιμάται. Μαξιλάρια, λούτρινα κουκλάκια, προστατευτικές πάντες για τα κάγκελα της κούνιας δεν έχουν θέση στην κούνια του μωρού. Το ίδιο ισχύει και για τα σφηνάκια που κρατούν το μωρό σε πλάγια θέση.

Ο καπνός του τσιγάρου έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας ενεργοποίησης του συνδρόμου. Κρατήστε το μωρό μακριά από τον καπνό ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.

Βοηθητικά στην αποτροπή του συνδρόμου δρα η χρήση της πιπίλας. Μπορείτε να του βάλετε πιπίλα, κυρίως όταν το βάζετε για ύπνο, χωρίς όμως να το πιέσετε για να την πάρει. Αν θηλάζετε περιμένετε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του ενός μηνός πριν του προσφέρετε την πιπίλα.

Μην αφήνετε το βρέφος σας να γίνει υπερβολικά ζεστό. Διατηρείτε το δωμάτιο όπου κοιμάται το παιδί σε μια άνετη θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές, φοράμε στο παιδί όχι παραπάνω από μια εξτρά στοιβάδα ρούχων ή σκεπασμάτων σε σχέση με ότι θα φορούσαμε εμείς. Εάν το δωμάτιό μας έχει κρύο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρεφικά ρούχα και υπνόσακους που είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τα μωρά ζεστά χωρίς κίνδυνο κάλυψης του κεφαλιού τους.

Τέλος ο μητρικός θηλασμός και ο πλήρης εμβολιασμός του βρέφους προστατεύουν αποδεδειγμένα από το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου.

Συνοπτικά οι οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο, όπως φαίνονται στην εικόνα :

1) Το βρέφος κοιμάται στην κατάλληλη κούνια
2) Το βρέφος κοιμάται ανάσκελα
3) Δεν υπάρχει τίποτα στην περιοχή του ύπνου, η κούνια είναι άδεια
4) Το πρόσωπο του βρέφους να είναι ακάλυπτο
5) Όχι κάπνισμα κοντά στο μωρό
6) Μην το ντύνετε υπερβολικά, όχι στην υπερθέρμανση
7) Σωστό στρώμα, σκεπάσματα τεντωμένα ή υπνόσακος


Δουλγέρης Κυριάκος,  Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...