Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ – ΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ;


 

Προσοχή στην Υπερδιάγνωση !

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας υμένας που συνδέει τη γλώσσα με το έδαφος του στόματος. Όταν αυτός ο συνδετικός ιστός είναι κοντός ή εκτείνεται έως το πρόσθιο τμήμα της γλώσσας (κορυφή της γλώσσας) τότε μιλάμε για βραχύ χαλινό.

Παρατηρείται με συχνότητα 4% -10% των βρεφών.

Ο βραχύς χαλινός φτάνει έως την κορυφή της γλώσσας και εμποδίζει την ελεύθερη και πλήρη έξοδό της από τη στοματική κοιλότητα. Η γλώσσα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σχήμα καρδιάς στην άκρη.

Ο βραχύς χαλινός μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στη σίτιση (αποτυχία εγκατάστασης του θηλασμού) και αργότερα στην άρθρωση του λόγου καθώς προκαλεί το φαινόμενο της αγκυλογλωσσίας. Τα παιδιά με αγκυλογλωσσία δεν μπορούν να αρθρώσουν συγκεκριμένα γράμματα όπως “Ρ” το “Λ” το “Δ” και το “Θ”.

Βραχύς χαλινός γλώσσας και θηλασμός

Το βρέφος ενδεχομένως να δυσκολεύεται κατά το θηλασμό, καθώς η γλώσσα, λόγω περιορισμένης κίνησης, δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους για να παραχθεί αρκετή ποσότητα γάλακτος. Ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος, καθώς η γλώσσα δε φτάνει για να καλύψει τα κάτω ούλα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της θηλής. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά βρέφη με σχετικά βραχύ χαλινό που καταφέρνουν να θηλάσουν αποτελεσματικά και φυσιολογικά.

Πώς θα καταλάβουμε ότι το βρέφος μπορεί να έχει βραχύ χαλινό που επηρεάζει την σίτιση ;

• Αν έχει έντονη ανησυχία, προσπαθεί να πιάσει τη θηλή, αφήνει το στήθος ενοχλημένο, τρώει ξανά παρόλο που μόλις τελείωσε το γεύμα.
• Δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος παρά το ότι η τεχνική του θηλασμού είναι σωστή.
• Η μητέρα έχει έντονο πόνο στο στήθος κατά το θηλασμό και τραυματισμένες θηλές.

Πως μπορεί να διορθωθεί ο βραχύς χαλινός ;

Με μια απλή χειρουργική επέμβαση που λέγεται διατομή του χαλινού της γλώσσας. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία σε χώρο ιατρείου ή με χορήγηση αναισθησίας στο νοσοκομείο.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει;

Κατά την βρεφική ηλικία, όσο το δυνατό νωρίτερα, δηλαδή πριν τους 6 μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνει ήσυχο και να συνεργαστεί. Σε μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστεί η χορήγηση αναισθησίας.

Να αποφεύγεται η υπερδιάγνωση !

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υπερδιάγνωση του βραχέος χαλινού, ειδικά στα ιδιωτικά μαιευτήρια και πολλά νεογέννητα οδηγούνται σε πρόωρη και αναίτια διατομή του χαλινού τους . Στις περιπτώσεις όπου ο χαλινός είναι οριακά βραχύς και δεν προκαλεί πρόβλημα στην εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού, θα πρέπει να γίνεται επανεκτίμηση σε δεύτερο χρόνο και η διατομή να αποφασίζεται στο 2ο ή τον 3ο μήνα (αν τελικά αποφασιστεί).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατομή αποτελεί χειρουργική επέμβαση και όπως όλες οι επεμβάσεις, όσο απλές και να είναι, δεν παύει να έχει επιπλοκές.

Ειδικά στα νεογέννητα ο κίνδυνος της λοίμωξης στην περιοχή ή και της δημιουργίας αποστήματος μετά τη διατομή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η πρώιμη επέμβαση για βραχύ χαλινό στο νεογέννητό θα πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν η κατάσταση είναι εμφανώς σοβαρή και το νεογέννητο δεν μπορεί να τραφεί.


Δουλγέρης Κυριάκος,  Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...