Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ


 


Δοντάκια που περιμένουν να βγουν

Τα νεογιλά δόντια είναι η πρώτη γενιά δοντιών που εμφανίζεται στο στόμα. Η νεογιλή (παιδική) οδοντοφυΐα ξεκινά την εμφάνιση της γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων. Τα νεογιλά δόντια είναι συνολικά είκοσι. Δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.

Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη για τη σωστή ανάπτυξη του στόματος του παιδιού, για τη μάσηση της τροφής και την ανάπτυξη του λόγου. Επίσης – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό – είναι απολύτως απαραίτητα για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Για αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Χωρίς τη σωστή φροντίδα, τα νεογιλά δόντια δεν θα είναι υγιή, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιμετωπίσει πιθανώς τερηδόνα και διαταραχές στη διάπλαση των μονίμων δοντιών που διαμορφώνονται μέσα στις γνάθους σε αυτή την ηλικία.

Έτσι, όταν αρχίσει η διαδικασία έκφυσης των δοντιών μπορείτε να πλένετε το δόντι ή τα δόντια με μία γάζα ή πανάκι εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό, μετά το τάισμα και οπωσδήποτε πριν τον ύπνο. Όταν αρχίσουν να βγαίνουν περισσότερα δόντια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη του παιδική οδοντόβουρτσα.

Μπορείτε να αρχίσετε στη βρεφική ηλικία χρησιμοποιώντας μόνο βρεγμένη οδοντόβουρτσα ή παιδική οδοντόκρεμα και στη συνέχεια σταδιακά έως την ηλικία των 2 ετών να φτάσετε στην οδοντόκρεμα με φθόριο - σε μικρή ποσότητα στην αρχή της τάξεως του "ενός κόκκου ρυζιού" για να μην καταπίνουν φθόριο.

Όπως σωστά μας συμβουλεύουν οι παιδο-οδοντίατροι η φροντίδα των δοντιών ξεκινά από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και σίγουρα γίνεται συστηματικά από την ηλικία των 12 μηνών


Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...