Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΕΙΛΕΣ VS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 


Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις “απειλές” και τις “συμβουλές” κατά το μεγάλωμα ενός παιδιού !

Αντί να τρομοκρατούμε τα παιδιά με αρνητικές αόριστες απειλές (με στόχο την άμεση συμμόρφωση), είναι προτιμότερο να τους υπενθυμίζουμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που θα έχει μία συμπεριφορά, ώστε να καταφέρουν να δουν μόνα τους μία πιο γενική εικόνα.

Οι απειλές, σε κανένα επίπεδο και με κανένα τρόπο, δεν διδάσκουν στο παιδί απολύτως τίποτα. Οι προειδοποιήσεις αντίθετα, στοχεύουν στο να μάθει το παιδί να προσέχει τα αποτελέσματα των προσωπικών του επιλογών.
Μπορεί να υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα παιδιά υπακούν σε οδηγίες, χάρη στις απειλές, και τελικά πολλοί γονείς τις επιλέγουμε σε διάφορες περιπτώσεις. Όμως αυτές ακριβώς οι απειλές είναι που τελικά “πεισμώνουν” το παιδί, (είναι η βασική αιτία γιατί το παιδί μας γίνεται πεισματάρικο).

Τελικά οι απειλές λειτουργούν ενάντια στην επιθυμητή υπακοή του παιδιού. Δεν έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Ίσως να λειτουργούν πρόσκαιρα, όταν τίποτε άλλο δεν λειτουργεί, μα αυτό δε θα κρατήσει για πολύ.

Και τι γίνεται στην περίπτωση που τίποτα άλλο δεν λειτουργεί ; Τι γίνεται όταν οι αρνητικές επιπτώσεις δεν δείχνουν να το πειράζουν και πολύ ; Ως γονείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το παιδί μας, τι το ενοχλεί και τι όχι, τι θα στεναχωρηθεί εάν χάσει και τι όχι, οπότε εμείς θα σκεφτούμε και θα ορίσουμε τις προειδοποιήσεις μας ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...