Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI): ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ;;


Ο BMI (Body Mass Index) υπολογίζεται ως το πηλίκο του βάρους σώματος (σε kg) προς το τετράγωνο της τιμής του ύψους σε (m), δηλαδή : BMI=kg /m2 . Παράδειγμα: κορίτσι 5 ετών με βάρος 16 κιλά και ύψος 1,05 m έχει δείκτη μάζας σώματος 14,5. Στη συνέχεια ο παιδίατρος τοποθετεί την τιμή αυτή στους ειδικούς πίνακες για τον BMI στα παιδία, με βάση το φύλο και την ηλικία του παιδιού.


Στο παράδειγμά μας το κοριτσάκι με BMI 14,5 έχει φυσιολογικό βάρος για την ηλικία του.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας σημαντικός ανθρωπομετρικός δείκτης που δίνει πληροφορίες αναφορικά με το αν η ανάπτυξη ακολουθεί τη φυσιολογική πορεία. Υπάρχουν έτοιμες εφαρμογές στο ιντερνέτ όπου μπορείτε να αξιολογήσετε μόνοι σας το BMI του παιδιού δίνοντας τις τιμές του βάρους και του ύψους στην εφαρμογή.

Δυστυχώς η τάση για αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ένα σταθερό φαινόμενο που έγινε πιο έντονο στα χρόνια της πανδημίας.

Έτσι την τελευταία τριετία είδαμε:

1) Τη μείωση της ενασχόλησης των γονέων με τις καλές συνήθειες διατροφής των παιδιών καθώς διαφορετικά και μεγαλύτερα άγχη προστέθηκαν στις ζωές μας.
2) Την μείωση των ποσοστών του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και της προσπάθειας για θηλασμό γενικώς, ομοίως για τους προαναφερόμενους λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κουράστηκαν από την ενασχόληση με τα θέματα υγείας, τόσο με την πανδημία όσο και με το τσουνάμι παιδικών λοιμώξεων που περάσαμε φέτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η τάση για μια υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία όπως και η στροφή στον μητρικό θηλασμό ήταν έκδηλες και ελπιδοφόρες στην γενιά των γονέων της δεκαετίας 2010-2020. Οι υγιείς αυτές προσπάθειες περιορίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από το διαρκές άγχος σχετικά με τις ασθένειες και τις διάφορες ιώσεις.

3) Τη μείωση της αθλητικής δραστηριότητας των παιδιών λόγω της κακής πλέον συνήθειας του να «μένουμε σπίτι» και λόγω γενικότερων θεμάτων ανασφάλειας και φοβιών των γονέων. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα διάφορα κδαπ μέσω των οποίων έχουμε αντικαταστήσει τις αθλητικές δραστηριότητες με δραστηριότητες καθιστικού τύπου.

4) Την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση και εθισμό των παιδιών από τα κινητά και τις οθόνες.

5) Είδαμε τέλος τον όλο και μεγαλύτερο εγκλεισμό στα σπίτια λόγω της οικονομικής ανέχειας μεγάλου μέρους των συνανθρώπων μας. Έτσι λείπουν από τα παιδία οι ευκαιρίες για εξορμήσεις, διακοπές, επαφή με την φύση (βουνό-θάλασσα), έλλειψη κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τους συνομήλικους.

Η παχυσαρκία με όλα τα νοσογόνα παρεπόμενα της είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίζει και ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατηγορία βάρους στην οποία ανήκει το παιδί μας.

Υποθρεψία (BMI μικρότερο από την 5η ΕΘ): Το βάρος βρίσκεται κάτω από τις φυσιολογικές τιμές, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και ανεπαρκειών σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει ο κίνδυνος προβλημάτων στην ανάπτυξη και αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσιολογική θρέψη (BMI πάνω από την 5η ΕΘ και κάτω 85η ΕΘ): Το βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Υπέρβαρο (BMI μεγαλύτερο από την 85η ΕΘ και κάτω από την 95η ΕΘ) : Μέτριος κίνδυνος για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Παχύσαρκο (BMI μεγαλύτερο από την 95η ΕΘ): Υψηλός κίνδυνος για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.


ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Βρείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...