Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : Όσοι φροντίζουμε μικρά βρέφη, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ,να εμβολιαστούμε για την ΓΡΙΠΗ





                    Flu complications in infants


Η γρίπη μπορεί να παρουσιαστεί με ιδιαίτερα βαριά εικόνα σε μικρά ανεμβολίαστα βρέφη.

Μπορεί να προκαλέσει πυρετό πολλών ημερών (έως και για 10 μέρες) με αποτέλεσμα κακή γενική κατάσταση, ανορεξία, δυσκολία στην αναπνοή λόγω ρινικής συμφόρησης και κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών (όπως η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα).

Ο πυρετός σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών και τροφής μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, υπνηλία και αδυναμία. Η κατάσταση αυτή στα βρέφη μπορεί κλινικά να είναι δύσκολο να διακριθεί από την λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα). Σε τέτοιες καταστάσεις τελικά θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η άμυνα του μικρού βρέφους μπορεί να επηρεαστεί, δηλαδή να προκληθεί λευκοπενία, που τα κάνει ευάλωτα σε άλλες μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις. Ο ευάλωτος οργανισμός τους μπορεί να κολλήσει και δεύτερη ταυτόχρονη ίωση με αποτέλεσμα ο πυρετός να παραταθεί για πάνω από 10 μέρες.

Ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη τους επηρεάζονται λόγω της παρατεινόμενης εμπύρετης λοίμωξης. Μία προϋπάρχουσα σιδηροπενία μπορεί να καταλήξει σε σιδηροπενική αναιμία με έκδηλη ωχρότητα που θα χρειαστεί συμπλήρωμα σιδήρου για πολλούς μήνες. Η σιδηροπενική αναιμία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στη βρεφική ηλικία καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αλματώδους ανάπτυξης.

Επειδή τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν μπορούν να εμβολιαστούν, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να χτίσουν ένα τείχος προστασίας γύρω τους με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Οι άμεσα υπεύθυνοι για τη μετάδοση της γρίπης στα βρέφη είναι οι ενήλικες που τα φροντίζουν δηλαδή γονείς, παππούδες και νταντάδες.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κάποιος είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας Κορονοιού, υπήρξε μία πρωτοφανής ζήτηση του εμβολίου και παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά. Παρόλα αυτά τα φαρμακεία αναμένουν εκ νέου παρτίδες και δεν είναι αργά, ακόμα και τον Δεκέμβριο, όσοι φροντίζουν βρεφάκια να κάνουν το εμβόλιο.

Παρομοίως θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες και για να προστατευτούν οι ίδιες αλλά και για να παράγουν αντισώματα τα οποία μέσω του μητρικού θηλασμού, θα περάσουν στο νεογέννητό τους και θα το προστατεύσουν

Παίρνουμε τα μέτρα μας, εμβολιαζόμαστε, εμβολιάζουμε και τα μεγαλύτερα αδέρφια.

Ιδιαίτερα πρέπει να εμβολιαστούν : Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη < 6 μηνών, έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες μητέρες. 

Προστατεύουμε τον εαυτό μας - Προστατεύουμε τα μωρά μας !

Δουλγέρης Κυριάκος,  Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...