Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟ ΤΕΣΤ DENVER II



Denver Developmental Screening Test II


Στο παιδιατρικό ιατρείο πραγματοποιείται έλεγχος της ανάπτυξης των παιδιών με το Αναπτυξιακό Ανιχνευτικό Τεστ DENVER II στις ηλικίες 6, 12, 18, 24 μηνών, 3 ετών και 4 ετών.

Το τεστ Denver είναι ένα εργαλείο για τον έλεγχο της ανάπτυξης και ως εκ τούτου της έγκαιρης διάγνωσης των αναπτυξιακών διαταραχών, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα ακόμα και ήπιες καθυστερήσεις. Το DDST II χρησιμοποιείται για πάνω από 40 χρόνια παγκοσμίως ως το πρώτο αδρό ανιχνευτικό τεστ αναπτυξιακών διαταραχών σε βρέφη και παιδιά.


Η ανάπτυξη του παιδιού (σωματική, πνευματική, ψυχική) χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή εμφάνιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Κάθε δεξιότητα εμφανίζεται σε ορισμένη ηλικία, η οποία ονομάζεται «κρίσιμη ηλικία» της συγκεκριμένης δεξιότητας.

Αναπτυξιακές διαταραχές είναι οι διαταραχές που παρεμβάλλονται στη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας συνεχιζόμενης ανικανότητας σώματος, πνεύματος ή ψυχής. Οι αναπτυξιακές διαταραχές αφορούν τους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής ανάπτυξης : 1) την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, 2) τη λεπτή κινητικότητα σε συνάρτηση με την όραση, 3) την ομιλία σε συνάρτηση με την ακοή και 4) την αδρή κινητικότητα του παιδιού.

Ο έλεγχος της ανάπτυξης πρέπει να γίνεται κατά τακτά διαστήματα. Οι ηλικίες που έχουν επιλεγεί για τον σχολαστικό έλεγχο με το Test Denver ονομάζονται «ηλικίες κλειδιά» καθόσον σε αυτές κατακτιόνται χαρακτηριστικές αναπτυξιακές δεξιότητες.

Στόχος των ανιχνευτικών αναπτυξιακών τεστ είναι η πρόληψη, δηλαδή η πρώιμη αναγνώριση βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας που είναι υψηλού κινδύνου (at risk). Υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα βρέφη και τα παιδιά που είναι υποψήφια να εμφανίσουν αναπτυξιακές διαταραχές, πριν όμως τις εμφανίσουν.

Τα αναπτυξιακά ανιχνευτικά τεστ αποδίδουν τον αναπτυξιακό «καθρέφτη» του παιδιού στους 4 τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης τη χρονική στιγμή της εξέτασης. Το βάθος χρόνου στον οποίο ένα παιδί θα κατακτήσει τα αναπτυξιακά ορόσημα που ορίζει η χρονολογική του ηλικία, προσδιορίζεται από μια πληθώρα παραγόντων (π.χ. το ιστορικό του παιδιού, η σωματική αρτιμέλεια, η συναισθηματική υγεία, το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον κ.α.). Γι΄αυτό, πολλές φορές το αποτέλεσμα των αναπτυξιακών τεστ είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, το γνωστικό υπόβαθρο του παιδιού κ.α.

Περισσότερα στοιχεία για το Denver Test εδώ : http://pevejournal.gr/wp-content/uploads/2014/…/2-2011-3.pdf

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...