Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Α')




Αγόρι με ηλικία κύησης 39 εβδομάδων και 6 ημερών γεννήθηκε σε δημόσιο μαιευτήριο από πρωτοτόκο μητέρα με καισαρική τομή, λόγω μη εξέλιξης του τοκετού. Η κύηση είχε παρακολουθηθεί πλήρως, το νεογνό γεννήθηκε υγιέστατο και έκλαψε αμέσως. Η μητέρα ήθελε εξ αρχής να θηλάσει αποκλειστικά. Δυστυχώς όμως λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο . . .

Το νεογνό παραδόθηκε στη μητέρα με καθυστέρηση 5 ωρών από τον τοκετό και ταϊσμένο. Δόθηκε οδηγία από το προσωπικό ότι επειδή η μητέρα ήταν από καισαρική θα μπορούσε να θηλάσει μετά από 48 ώρες (τότε λέει "έρχεται το γάλα"). Έως τότε μόνο θήλαστρο. Στις αντιρρήσεις που έφερε η μητέρα ειπώθηκε ότι "έτσι είναι η λειτουργία της κλινικής" και πως "δεν θα αφήσουμε και τα μωρά νηστικά".

Εξέτασα το μωρό σε ηλικία 10 ημερών. Στην ηλικία αυτή το μωρό πίνει 6 γεύματα των 90 γρ (!) ανά 24ωρο, ξένο ή αντλημένο μητρικό με μπιμπερό. Στα ενδιάμεσα γίνεται και χρήση πιπίλας. Η μητέρα έχει αλλάξει ήδη 3 γάλατα καθώς της φαίνεται ότι το μωρό παρουσιάζει δυσκοιλιότητα. Φυσικά και δεν είχε καταφέρει να πιάσει στήθος ποτέ . . .

Έγιναν φυσικά από την πλευρά μας τα δέοντα. Δείξαμε από την αρχή στη μαμά τη σωστή τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος, τις θέσεις του θηλασμού. Νοικιάσαμε νοσοκομειακό θήλαστρο και δόθηκε πλάνο επαναγαλακτισμού, με αντλήσεις ανά 3ωρο, τοποθέτηση του μωρού στο στήθος πριν και μετά την άντληση, συνεχή επαφή μητέρας και μωρού πάνω στο στήθος. Ίδωμεν . . .

Θα ήταν μία κλασική πονεμένη ιστορία αποτυχίας μητρικού θηλασμού στο βωμό των "ιερών νόμων" του κάθε μαιευτηρίου. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι αυτό γίνεται εν μέσω επιδημίας Κορωνοϊού !

Είναι πασίγνωστη η προστατευτική δράση που ασκεί ο μητρικός θηλασμός απέναντι σε λοιμογόνους παράγοντες, όπως είναι οι ιώσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αλληλεπιδρά άμεσα με το λοιμογόνο παράγοντα και παράγει αντισώματα έναντι αυτού σε μεγάλη ποσότητα. Είναι τόσο μεγάλη η διέλευση των προστατευτικών αντισωμάτων στο γάλα που έχει παρατηρηθεί μέχρι και αλλαγή του χρώματος του γάλακτος από αυτή.

Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, σε καιρό πανδημίας πως αυτοί οι "σοφοί" επαγγελματίες υγείας αποφάσισαν ότι θα στερήσουν το μωρό από την ευκαιρία για την έμμεση προστασία που θα του παρείχε το μητρικό γάλα ;;;

Σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θηλασμό εν μέσω πανδημίας COVID-19 : "Θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε μητέρες και βρέφη να μείνουν μαζί σε στενή επαφή δέρμα με δέρμα, σε συνδιαμονή (rooming in) σε όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, ειδικά αμέσως μετά τον τοκετό με την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού, ακόμα και αν η μητέρα ή το παιδί είναι ύποπτα, πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19".

Εν μέσω πανδημίας το να μην καθοδηγούμε σωστά τις μητέρες για να εγκαταστήσουν τον αποκλειστικό θηλασμό είναι ανευθυνότητα ή κακή άσκηση της ιατρικής. Όσοι δε δημιουργούν συνειδητά εμπόδια στη προσπάθεια της μητέρας να θηλάσει, επικαλούμενοι άγραφους κανόνες, εκδηλώνουν ξεκάθαρα μία αντικοινωνική συμπεριφορά . . .



ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Βρείτε μας στο facebook : https://www.facebook.com/doulgeriskyriakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ !

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας !  Διανύουμε μία εποχή όπου η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ω...